Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 12 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Bosbranden in het westen van de VS eisen steeds meer slachtoffers

De enorme natuurbranden in de Amerikaanse staten Oregon, Washington en Californië hebben inmiddels aan ten minste 26 mensen het leven gekost. Verwacht wordt dat dit slechts het topje van de ijsberg is, aangezien er nog veel mensen worden vermist. De branden woeden onverminderd voort, waardoor er steeds meer gebouwen en steden in vlammen opgaan.

In de staat Oregon werken de brandweerlieden met man en macht om ervoor te zorgen dat twee grote bosbranden niet samen zullen smelten tot één hele grote oncontroleerbare brand. Zo’n 500.000 mensen in deze staat hebben het bevel gekregen om te evacueren of om zich klaar te maken voor evacuatie. Staatsfunctionarissen zeggen dat ze hun inspanningen richten op het redden van levens, maar ze voorzien een verwoestende nasleep.

Foto van de bosbranden in de VS
Zeker 20.000 brandweermensen en vrijwilligers werken op verschillende plaatsen om de branden te blussen. Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Vijf steden compleet verwoest

„We weten dat we te maken hebben met brandgerelateerde sterfgevallen, en we bereiden ons voor op een massaal dodelijk incident op basis van wat we weten en het aantal gebouwen dat verloren is gegaan”, zei Andrew Phelps, die de brandbestrijding in de staat coördineert. Het bestrijden van de branden verloopt moeizaam. De harde, droge wind wakkert het vuur namelijk aan.

Er zijn zo’n 20.000 brandweerlieden en vrijwilligers op de been om de branden te blussen. De gouverneur van Oregon stelt dat minstens vijf steden volledig verwoest zijn. „We hebben nog nooit zo veel branden gezien in onze staat”, aldus gouverneur Kate Brown. Er is meer dan 400.000 hectare grond verwoest en tientallen mensen worden nog vermist.

Klimatologische noodtoestand

„Dit is een klimatologische noodtoestand. Dit is echt en het gebeurt”, vertelde gouverneur Gavin Newsom van Californië. In Californië is inmiddels een recordhoeveelheid van 12.500 vierkante kilometer land door branden verwoest. Ook werd daar de grootste brand ooit gemeten.

In de met rook gevulde atmosfeer van Californië is het moeilijk geworden om te ademen, omdat de luchtkwaliteit door rook sterk is verslechterd. Vier van de vijf grootste steden ter wereld met de ergste luchtverontreiniging bevinden zich in de regio. Het gaat om de steden Portland, Seattle, San Francisco en Vancouver (Canada). Dat heeft IQAir, een Zwitsers bedrijf voor luchtkwaliteitstechnologie dat de vervuilingsniveaus bijhoudt, bekendgemaakt.

Sprankje hoop

In deze moeilijke tijden is er wel een klein sprankje hoop voor de staten en hun inwoners. Meteorologen verwachten namelijk dat het weer de komende dagen gaat veranderen. Zo zou de temperatuur omlaag gaan en wordt er neerslag verwacht.

Lees ook: Californië maakt zich op voor hittegolf met ‘buitengewoon gevaarlijke omstandigheden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bosbranden in het westen van de VS eisen steeds meer slachtoffers
Sluiten