Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Koeienpis, knoflook, desinfectie-injectie: ‘Coronadoden door misinformatie’

Verkeerde informatie, zoals het injecteren van desinfectiegel tegen corona en complottheorieën, kan mensen het leven kosten. En dat deed het dan ook bij honderden mensen, zeggen onderzoekers.

Misinformatie over het nieuwe coronavirus heeft in de eerste drie maanden van dit jaar aan zeker 800 mensen wereldwijd het leven gekost, stellen onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Social media informatie

Zo’n 5800 personen belandden in het ziekenhuis als gevolg van onjuiste informatie die onder meer op sociale media circuleert.

Veel van de doden vielen nadat zij de uiterst giftige alcoholvariant methanol of schoonmaakmiddelen op alcoholbasis hadden ingenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde al dat misinformatie over het coronavirus zich net zo snel verspreidt als het virus zelf. Complottheorieën, geruchten en culturele stigma’s zouden bijdragen aan het hoge aantal doden en gewonden.

Knoflook

Slachtoffers volgden verder adviezen op die in hun ogen niet van legitieme medische informatie te onderscheiden waren. Zo deden adviezen de ronde om grote hoeveelheden knoflook of vitaminepillen naar binnen te werken om besmetting te voorkomen. En nog steeds circuleert deze misinformatie.

https://twitter.com/TeamWildout/status/1291692833687166976

Sommige slachtoffers zouden koeienurine hebben gedronken nadat zij hadden gelezen dat dat kon helpen. Allemaal handelingen die „mogelijk ernstige gevolgen” voor de gezondheid kunnen hebben, zeggen de wetenschappers achter de studie.

Trump

In april ontstond een rel nadat de Amerikaanse president Donald Trump, die vandaag over z’n eigen grote rode trein twittert, had geopperd dat het innemen of injecteren van desinfectiemiddelen zoals bleek zou kunnen helpen. „Het desinfectiemiddel schakelt het in een minuut uit”, zei hij. „Is er een manier waarop we zoiets kunnen doen door het te injecteren? Bijna als een schoonmaak.”

Niet doen!

Experts waarschuwden in elk geval na Trumps opmerkingen die niet in de praktijk te brengen. „Bleekmiddel inhaleren zou het allerergste voor de longen zijn”, zei John Balmes, een longarts uit San Francisco. „Niet eens een lage hoeveelheid is veilig. Het is een totaal ridicuul concept.” De Britse multinational Reckitt Benckiser, maker van onder meer de desinfecterende schoonmaakmiddelen Dettol en Lysol, zag zich genoodzaakt om mensen te waarschuwen de suggestie van Trump niet op te volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.