Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 19 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

EU-leiders erkennen verkiezingsuitslag Wit-Rusland niet

De EU-landen erkennen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland niet. De verkiezingen waren volgens hen niet vrij en oneerlijk.

De EU zal snel sancties opleggen aan een ‘substantieel’ aantal Wit-Russen voor verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten. Dat zei EU-president Charles Michel na afloop van een digitale EU-top over de situatie in het land.

‘Gerommeld met de uitslag’

President Loekasjenko is volgens de Kiescommissie in Wit-Rusland herverkozen met tachtig procent van de stemmen, maar met de uitslag is volgens velen gerommeld. „We veroordelen het geweld en eisen een onafhankelijk onderzoek daarnaar”, aldus Michel. Straffeloosheid wordt volgens hem niet geaccepteerd.

De EU zal snel sancties opleggen aan een aantal Wit-Russen voor verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten. Dat zei EU-president Charles Michel na afloop van een digitale EU-top.
De EU zal snel sancties opleggen aan een aantal Wit-Russen voor verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten. Dat zei EU-president Charles Michel na afloop van een digitale EU-top. Foto: AFP / Olivier Hoslet

De leiders pleiten verder voor een inclusieve nationale dialoog in Wit-Rusland. „Alle landen zouden zo’n proces moeten steunen”, zei Michel in een verwijzing naar Rusland. Volgens hem is de situatie „in de eerste plaats een nationale crisis”. Het gaat volgens de EU om het recht van de Wit-Russen om hun eigen leider te kiezen en hun toekomst zelf te bepalen.

Rutte wil sancties

Ook Rutte wil sancties tegen de mensen die in Wit-Rusland verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten. Dat zei de premier woensdag bij aankomst in het Tweede Kamergebouw. Wel moeten de gevolgen van de sancties voor de Wit-Russische bevolking ‘minimaal’ zijn, omdat die volgens Rutte „natuurlijk niets te maken hebben met de situatie in hun land”.

Volgens Rutte kan de verkiezingsuitslag niet aanvaard worden en moet het geweld tegen de demonstranten stoppen. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat de Wit-Russische bevolking over haar eigen toekomst gaat.

Rutte verliet de EU-top over Wit-Rusland eerder omdat hij in de Tweede Kamer aanwezig moest zijn voor het debat over zorgsalarissen.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.