Metro
Metro Buitenland 4 aug 2020 / 07:40 uur

Belastingaangifte Trump aangevraagd, ‘mogelijk langdurig crimineel gedrag’

Een openbaar aanklager in het New Yorkse district Manhattan onderzoekt of er bij de Amerikaanse president Donald Trump en zijn bedrijf sprake is van belastingfraude.

Volgens de aanklager, Cyrus Vance, gaat het om „mogelijk grootschalig en langdurig crimineel gedrag” bij het bedrijf, de Trump Organization. Hij heeft er bij de rechter op aangedrongen de belastingpapieren van Trump en zijn bedrijf snel in handen te krijgen.

Persoonlijke belastingaangifte

De openbaar aanklager zegt dat de verdenking mede veroorzaakt wordt door het opeisen van de belastingaangiftes van Trump door een zogeheten ‘grand jury’. Dat is een jury van Amerikaanse burgers. Zij mogen gerechtelijke procedures invoeren, mogelijk crimineel gedrag onderzoeken en bepalen of strafrechtelijke vervolging moet worden ingesteld.

De jury wil Trumps persoonlijke belastingaangiftes en die van de Trump Organization van de laatste acht jaar op tafel hebben. De president verzet zich daartegen. Het opeisen van de belastingaangiftes gaat volgens Trumps advocaten te ver en zou „te kwader trouw” zijn.

Betalingen van zwijggeld

Maar volgens aanklager Vance zijn er wel degelijk „publieke aantijgingen van mogelijk crimineel gedrag” door de Trump Organization. Hoewel Trumps advocaten zeggen dat het opeisen van de belastingaangiftes te ver gaat, heeft het volgens de aanklager te maken met „de foutieve veronderstelling dat het onderzoek slechts om betalingen van zwijggeld gaat”.

Trumps voormalige advocaat Michael Cohen bekende in 2018 dat hij in 2016 namens Trump zwijggeld betaalde aan pornoactrice Stormy Daniels, die in ruil daarvoor stil moest blijven over haar seksuele contacten met de getrouwde Trump. Daarmee handelde Cohen in strijd met de wetgeving omtrent verkiezingen.

De woordvoerder van Vance wil geen commentaar geven op de gerechtelijke documenten. Wat een grand jury bespreekt, is strikt geheim. Trump reageerde op de ingediende documenten door te zeggen dat die onderdeel van een „heksenjacht” op hem zijn. Vance hoopt het strafrechtelijk onderzoek voor de Amerikaanse verkiezingen af te ronden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belastingaangifte Trump aangevraagd, ‘mogelijk langdurig crimineel gedrag’
Sluiten