Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 20 jul 2020

Zwarte doos gecrashte helikopter is geborgen

De zwarte doos van de gecrashte defensiehelikopter bij Aruba is gevonden en geborgen. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De vluchtrecorder kan gebruikt worden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Zo’n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd. Ook worden de technische gegevens van het toestel in de gaten gehouden door de zwarte doos.

Helikopter type NH90

De crash vond op zondagmiddag lokale tijd plaats met een helikopter van het type NH90, zo’n 12,5 kilometer van de kust van Aruba. Twee van de vier bemanningsleden zijn om het leven gekomen, de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Alle helikopters van het type NH90 blijven voorlopig aan de grond.

Patrouillevlucht

Het ongeluk gebeurde tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht. Het betrof een helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen. De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis.

De commandant der strijdkrachten Rob Bauer zei maandagochtend op de persconferentie in Den Haag dat de oorzaak van het ongeval nog niet bekend is.

Diep geraakt

Premier Mark Rutte is „diep getroffen” door het helikopterongeluk dat twee militairen bij Aruba het leven heeft gekost. „Echt vreselijk nieuws”, zei de premier tijdens een pauze in de onderhandelingen over het coronaherstelfonds en de nieuwe begroting van de Europese Unie.

Ook minister van Defensie Ank Bijleveld reageert geschokt op het overlijden van twee militairen bij het helikopterongeluk in de buurt van Aruba. Ze spreekt op Twitter van een verschrikkelijk bericht. „Mijn medeleven gaat uit naar hun naaste familie. Wij zijn allemaal diep geraakt.”

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) laat weten dat „wij diep bedroefd zijn door het overlijden van twee van onze militairen. Ik wens hun naaste familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.” Ook de Tweede Kamer leeft mee met de families, vrienden en collega’s, schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib op Twitter. „Namens de Tweede Kamer wens ik ze veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.”

Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, Peter Jan de Vin, reageert bedroefd. „Onwerkelijk nieuws, mijn gedachten gaan uit naar de familie van beide collega’s. Ook de collega’s aan boord van Zr.Ms. Groningen wens ik sterkte en kracht toe.”

Het Defensie Helikopter Commando zegt diep getroffen te zijn door het noodlottige vliegongeval. „Dat heeft gisteravond op veel te jonge leeftijd de levens geëist van collega’s Christine en Erwin. Het hele Defensie Helikopter Commando leeft intens mee met hun geliefden, families, vrienden en naaste collega’s.”

Black hole

De persconferentie begon maandagochtend om 05.00 uur, nadat de nabestaanden waren ingelicht. Voor de Zr.Ms. Groningen werd na het ongeval een ‘black hole’ ingesteld, wat inhoudt dat de bemanning niet vrij met de buitenwereld kan communiceren. „Om zo te voorkomen dat ouders, partners en collega’s in Nederland via anderen overvallen worden door dit soort afschuwelijk nieuws”, zei Bauer.

Op defensie.nl is een condoleanceregister voor de omgekomen militairen geopend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zwarte doos gecrashte helikopter is geborgen
Sluiten