Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 2 jul 2020 / 09:45 uur

Poetin heeft het voor mekaar en mag blijven zitten tot 2036

De Russische president Vladimir Poetin heeft zoals al werd verwacht een grote overwinning geboekt bij het referendum over het aanpassen van de grondwet. Nu kan hij tot het jaar 2036 op het pluche blijven zitten.

Na het tellen van de stemmen, melden Russische media als The Moscow Times dat 77,9 procent van de kiezers de voorstellen steunt.

De overwinning stelt Poetin (67) in staat om tot 2036 aan de macht te blijven. Hij mag dan nog twee keer meedoen aan de presidentsverkiezingen. Zijn huidige ambtstermijn loopt af in 2024 en hij kan daarna nog twee termijnen van zes jaar dienen.

Met dank aan eerste vrouw in de ruimte

Het amendement om dit mogelijk te maken werd ingediend door Poetins partijgenoot Valentina Teresjovka, die nationale roem vergaarde als eerste vrouw in de ruimte.

Voormalig KGB-spion Poetin is nu al de langstzittende leider sinds dictator Josef Stalin. Het referendum komt op een gevoelig moment. Rusland is zwaar getroffen door de coronacrisis en het aandeel Russen dat positief is over Poetin is volgens een onafhankelijk peilbureau gedaald naar 60 procent.

Een foto van Vladimir Poetin
Vladimir Poetin tijdens een videoconferentie over Syrië. Foto: AFP / Alexey Druzhinin

De autoriteiten hebben alles uit de kast gehaald om de opkomst zo hoog mogelijk te krijgen. Zo werden kiezers prijzen in het vooruitzicht gesteld en zijn ambtenaren volgens waarnemers onder druk gezet om een stem uit te brengen. Ook zouden tegenstanders die campagne wilden voeren zijn tegengewerkt.

Definitief verbod homohuwelijk

Het referendum draait niet alleen om Poetin, maar om een veel groter pakket aan aanpassingen van de grondwet. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat het huwelijk een verbintenis is van man en vrouw. Dat komt feitelijk neer op een verbod op het homohuwelijk.

Poetin was niet verplicht een referendum uit te schrijven, maar het geeft hem wel meer legitimiteit als hij toch langer aanblijft. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Poetin heeft het voor mekaar en mag blijven zitten tot 2036
Sluiten