Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 18 jul 2020 / 19:33 uur

Nederland geeft Suriname extra coronahulp, banden worden aangehaald

Extra hulp bij aanpak van de corona-epidemie, ondersteuning bij het oplossen van de grote financiële problemen en herstel van de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname. Dat waren de belangrijkste onderwerpen die minister Stef Blok van Buitenlandse zaken heeft besproken met zijn nieuwe Surinaamse collega Albert Ramdin.

Nederland heeft de afgelopen maanden al hulp geboden aan Suriname in de vorm van onder andere intensivecarebedden, mondkapjes en de inzet van medisch personeel. Suriname heeft gevraagd om meer medisch personeel, Nederland heeft dit toegezegd, aldus Ramdin.

Financiële problemen

In het gesprek kwam ook aan de orde hoe Nederland Suriname kan helpen met het oplossen van de grote financiële problemen waar het land mee kampt. De landen zien mogelijkheden door investeren voor buitenlanders en in het bijzonder Nederlanders met Surinaamse wortels, makkelijker te maken.

De nieuwe president Chan Santokhi op zijn beurt kreeg in een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hulp toegezegd bij het vinden van oplossingen voor het schuldenvraagstuk van Suriname bij financiële instanties zoals het IMF en de Wereldbank.

Met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro sprak Santokhi over versteviging van de onderlinge relatie. Het buurland Brazilië steunt Suriname al op het gebied van landbouw en cybersecurity. In Suriname wonen veel Brazilianen, die onder andere werkzaam zijn in de goudsector.

Nederland en Suriname krijgen ambassadeurs in hoofdsteden

Minister Blok en zijn Surinaamse collega Ramdin hebben ook over het ambassadeurschap besproken. Zij willen beide in zowel Nederland als Suriname weer ambassadeurs in elkaars hoofdsteden benoemen.

Dat laat een woordvoerder van Blok weten. Er wordt nu door beide landen gekeken op welke termijn het mogelijk is om weer op het hoogste diplomatieke niveau vertegenwoordigd te zijn.

Sinds 2017 Nederlandse ambassadeur geweigerd

Sinds 2017 weigert Suriname de Nederlandse ambassadeur. Dat gebeurde onder president Desi Bouterse. Deze week is Chan Santokhi geïnstalleerd als president. Die wil de banden met Nederland aanhalen.

Het was voor het eerst in meer dan tien jaar dat er contact was tussen een Nederlandse premier en een Surinaamse president. Onder Bouterse waren de relaties bijzonder koel. Bouterse pleegde in 1980 een staatsgreep en is in Nederland veroordeeld voor drugshandel.

Lees ook: Aantal coronapatiënten op de ic met één gestegen naar 16

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland geeft Suriname extra coronahulp, banden worden aangehaald
Sluiten