Metro
Metro Buitenland 30 jun 2020 / 15:17 uur

President Trump heeft moeite met vrouwelijke leiders: ‘zwak’ en ‘dom’

Amerikaanse journalist Carl Bernstein, die eerder al president Nixon door de mand liet vallen, doet nu een krantje open over president Donald Trump.

Want Trump is volgens hem niet heel vriendelijk wanneer hij aan de telefoon hangt met andere (vrouwelijke) staatshoofden. Zo pestte en vernederde hij de toenmalige Britse premier Theresa May tijdens hun telefoongesprekken. Hij zou haar „zwak” hebben genoemd en „gebrek aan moed” hebben verweten.

Ook zou Trump de Duitse bondskanselier Angela Merkel „dom” hebben genoemd. En dat terwijl ze een doctoraat in kwantumchemie op zak heeft.

Watergate

Details van de gesprekken zijn gepubliceerd door de Amerikaanse journalist Carl Bernstein, een van de twee ex-verslaggevers van de krant Washington Post die begin jaren zeventig het Watergate-schandaal rond president Nixon onthulden. Hij sprak met bronnen in het Witte Huis en met inlichtingenfunctionarissen die op de hoogte zijn van de inhoud van de telefoontjes en zich er zorgen over maken. Trump zou een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Charmeren

Bronnen van Bernstein noemen Trump „onvoldoende voorbereid” op gesprekken met buitenlandse leiders. Hij zou vaak proberen „bijna elke buitenlandse leider te charmeren, onder druk te zetten of te pesten” om ze te laten doen wat hij wil. Volgens een voormalig topadviseur van Trump, John Bolton, heeft de president moeite met vrouwelijke leiders, stelt het Britse Sky News.

Boekje open

Vorige week ging er ook nog een ander boekje open. Mary Trump, nicht van de president, schreef namelijk een onthullend boek over de „giftige familie.” De Trumps probeerden er een gerechtelijk stokje voor te steken, maar dat lukte niet. Er komt dus geen verbod op de uitgave van een boek over president Trump en zijn familie, omdat het geen ondermijning van het nationaal belang vormt en een zaak over een eventueel verbod niet op zijn plaats is.

De uitgever prijst het boek over de „giftige” familie aan als „duistere geschiedenis” van de familieclan. Mary Trump is het enige familielid dat de waarheid wilde onthullen over een van de machtigste en meest gebroken families ter wereld, aldus de uitgever op zijn website over het boek (vrij vertaald) ‘Te veel en nooit genoeg – Hoe mijn familie de gevaarlijkste man ter wereld heeft gecreëerd’.

Mary Trump, een psychologe, bracht een groot deel van haar jeugd door in het grootouderlijk huis in New York, waar ze getuige was van talloze familiebijeenkomsten en feesten. Ze is de dochter van Donalds overleden broer Fred. Het boek moet eind juli verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
President Trump heeft moeite met vrouwelijke leiders: ‘zwak’ en ‘dom’
Sluiten