Metro
Metro Buitenland 30 jun 2020 / 15:56 uur

’40 procent besmette inwoners Italiaans stadje zonder symptomen’

In het stadje Vo viel in februari de allereerste coronadode van Italië. Uit onderzoek blijkt nu dat ruim 40 procent van de besmette inwoners geen symptomen had. En kinderen onder de 10 zijn totaal niet vatbaar, ook niet als ze bij besmette gezinsleden in huis wonen.

Dat stellen wetenschappers in een studie die vandaag in het gezaghebbende tijdschrift Nature is gepubliceerd. De bevinding wijst erop dat dragers zonder symptomen een grote rol zouden kunnen spelen in de verspreiding van het longvirus.

Vo

Het onderzoek is uitgevoerd in het Italiaanse stadje Vo. In die plaats met 3200 inwoners viel eind februari de eerste coronadode. Daarop ging het stadje in lockdown, waarbij zo’n 85 procent van de inwoners werd getest. Uit die tests bleek dat 2,3 procent van de bevolking besmet was aan het begin van de quarantaine. Aan het eind was nog 1,2 procent geïnfecteerd. Van de besmette inwoners vertoonde 42,5 procent geen symptomen.

Lees hier het verhaal over de Nederlandse Rienke die verliefd werd op Italiaanse campingbaas!

Testen testen testen

De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om op massale schaal te testen en besmette personen te isoleren. De besmette inwoners die geen symptomen vertoonden, hadden volgens de onderzoekers een zelfde hoeveelheid virussen in hun lichaam als de coronapatiënten met symptomen. „Zelfs dragers van het virus die geen symptomen hebben, kunnen dus bijdragen aan de verspreiding van het virus”, zegt mede-onderzoeker Enrico Lavezzo van de universiteit van Padua. „Een drager zonder symptomen is niet bewust van de besmetting en kan, afhankelijk van zijn of haar levensstijl en beroep, veel mensen ontmoeten.”

Geen besmetting onder de tien

Een andere bevinding van de Vo-studie is dat geen van de kinderen onder de tien jaar besmet raakte, ondanks dat sommige van hen wel met besmette volwassenen woonden. In een vorige week gepubliceerde studie werd al gesteld dat de kans voor kinderen om te overlijden aan COVID-19 zeer klein is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
’40 procent besmette inwoners Italiaans stadje zonder symptomen’
Sluiten