Metro
Metro Buitenland 8 jun 2020 / 08:15 uur

Nieuw-Zeeland lijkt coronavrij, premier deed ‘een klein dansje’

Nieuw-Zeeland lijkt verlost van het coronavirus. Maandag heeft de laatste patiënt die nog ziekteverschijnselen vertoonde te horen gekregen genezen te zijn en mocht daarop uit isolatie.

De mijlpaal was „echt goed nieuws” en een prestatie waar heel Nieuw-Zeeland zich aan kan optrekken, zei directeur-generaal Ashley Bloomfield van het ministerie van Gezondheid.

„Het feit dat we voor het eerst sinds 28 februari geen actieve gevallen meer hebben, is zeker een belangrijk teken op onze reis. Maar zoals we eerder hebben gezegd, zal voortdurende waakzaamheid voor Covid-19 essentieel blijven”, zei hij in een verklaring.

Een foto van dr. Bloomfield, achter hem hangt de Nieuw Zeelandse vlag
Dr. Ashley Bloomfield, directeur-generaal van het ministerie van Gezondheid. Foto: Getty Images / Hagen Hopkins

Lof voor Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft lof gekregen voor de wijze waarop het land is omgegaan met de pandemie. Er was een strikte lockdown die zeven weken duurde en vorige maand eindigde nadat het virus was ingeperkt.

In het land met vijf miljoen inwoners waren 1154 bevestigde ziektegevallen en 22 doden. Er zijn geen nieuwe besmettingen geweest in de afgelopen 17 dagen en tot maandag was er slechts nog één iemand die ziekteverschijnselen vertoonde.

Premier Jacinda Ardern heeft later op maandag bekendgemaakt dat Nieuw-Zeeland na middernacht overschakelt op het laagste waarschuwingsniveau. Door de wijziging blijven internationale grensbeperkingen bestaan, maar worden de laatste binnenlandse beperkingen geschrapt. Ze zei dat er geen restricties meer gelden voor openbare en privé-evenementen, dat de detailhandel en horeca weer normaal kunnen draaien en al het openbaar vervoer kan worden hervat.

Ook deed ze „een klein dansje” en stond ze zichzelf weer een grote lach toe, vertelde ze opgelucht op nationale radio.

Rugby

Nieuw-Zeeland viert de overwinning op het coronavirus met het loslaten van de beperkingen die gelden in de sportstadions. Bij de wedstrijden komende weekeinde in het profrugby zijn toeschouwers weer welkom en de stadions mogen hun volle capaciteit benutten. „We zijn trots en dankbaar dat we als eerste professionele sportcompetitie in de wereld het voorrecht hebben onze teams weer te laten spelen voor volle tribunes”, sprak directeur Mark Robinson van de Nieuw-Zeelandse rugbybond.

De rugbycompetitie start zaterdag met een duel in Dunedin tussen de Otago Highlanders en de Waikato Chiefs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuw-Zeeland lijkt coronavrij, premier deed ‘een klein dansje’
Sluiten