Metro
Metro Buitenland 11 jun 2020 / 09:05 uur

Nancy Pelosi wil standbeelden verwijderen bij Capitool

Voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft er bij het Congres op aangedrongen alle elf standbeelden van leiders en soldaten van de Confederatie te laten verwijderen bij het Capitool.

„Hun beelden zijn een eerbetoon aan haat, niet aan erfgoed. Ze moeten worden verwijderd”, schrijft Pelosi in een brief. „Monumenten voor mannen die wreedheid en barbarij bepleitten om zo’n duidelijk racistisch doel te bereiken, zijn een groteske belediging van de idealen van de Amerikaanse democratie en vrijheid.”

Het schijven komt op het moment dat er al wekenlang protesten zijn in Amerika tegen racisme en politiegeweld. Die zijn begonnen na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld.

Amerikaanse burgeroorlog

De Confederatie bestond uit zuidelijke staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 tot 1865 tegen het noorden vochten. De Confederatie was tegen het afschaffen van de slavernij.

In het Capitool, waar zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden zetelen, is een groot aantal monumenten aanwezig van figuren uit de Amerikaanse geschiedenis. Onder andere van Robert E. Lee, de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de Confederatie, en Jefferson Davis die president was van de zuidelijke staten.

Vlag als teken van racisme

President Donald Trump liet eerder op woensdag weten niets te voelen voor het hernoemen van tien legerbases die naar Confederatie-generaals zijn vernoemd. „Deze monumentale en krachtige bases zijn onderdeel van het grootse, Amerikaanse erfgoed. Mijn regering denkt er niet eens aan deze namen te wijzigen”, aldus Trump.

De Amerikaanse marine zei dinsdag dat het bezig was om de zuidelijke strijdvlag, rood met een blauwwit kruis en witte sterren, uit alle openbare ruimtes op haar installaties, schepen en vliegtuigen te verbieden. Veel Amerikanen zien die vlag als teken van racisme. De populaire Amerikaanse autosportklasse NASCAR doet de zogeheten confederatievlag ook in de ban bij zijn wedstrijden.

Een standbeeld van Columbus in Boston is onthoofd.
Een standbeeld van Columbus in Boston is onthoofd. Foto: Getty Images

Beelden Columbus vernield

Pelosi’s oproep voor het verwijderen van de beelden bij het Capitool, kwam nadat betogers woensdag op meerdere plaatsen in de Verenigde Staten standbeelden van Christopher Columbus hadden vernield. De beeltenis van de beroemde en omstreden ontdekkingsreiziger is volgens plaatselijke media onthoofd in Boston (Massachusetts) en belandde in Richmond (Virginia) in een meer.

Aan de aanval op het beeld in Richmond ging een vreedzaam protest vooraf. Zo’n duizend mensen verzamelden zich in een park om solidariteit te tonen met de inheemse bevolking van de Verenigde Staten. Later trokken relschoppers het beeld omver. Ze staken het in brand en gooiden het in een meer.

Lees ook: Standbeelden Columbus in brand gestoken en onthoofd in VS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nancy Pelosi wil standbeelden verwijderen bij Capitool
Sluiten