Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 16 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Trump gaat financiering WHO deels herstellen’

De Amerikaanse regering gaat de financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deels herstellen. Dat meldt Fox News.

Vorige maand zette president Donald Trump de financiering stop uit onvrede over hoe de WHO de coronapandemie aanpakt. Zo zou de instantie in zijn optiek veel te lovend zijn over China, het land waar het virus ontstond. Daarom lijkt hij zijn financiële beleid op het Aziatische land af te stemmen. Washington is bereid „te betalen wat China betaalt” aan contributies, staat in een conceptbrief aan de WHO die Fox News in handen heeft.

400 tot 500 miljoen dollar

De WHO verloor door het besluit van Trump zijn grootste geldschieter. De VS waren jaarlijks goed voor een bijdrage van 400 tot 500 miljoen dollar. Mochten de VS de daad bij het woord voegen en hetzelfde gaan bijdragen als wat de Chinezen betalen, dan blijft ongeveer een tiende van het oorspronkelijke bedrag over.

Trump benadrukte later op Twitter dat wordt gekeken naar meerdere voorstellen. De WHO zou mogelijk weer 10 procent kunnen krijgen van de voormalige Amerikaanse financiering, maar daar is volgens de president nog geen definitief besluit over genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Trump gaat financiering WHO deels herstellen’
Sluiten