Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 27 mei 2020 / 21:44 uur

Protesten in Iran na onthoofding meisje (14) door vader

De moord op een 14-jarig meisje in Iran – een onthoofding door haar vader – heeft vandaag in het hele land geleid tot heftige protesten.

President Hassan Rohani heeft woensdag voor strengere wetten gepleit, meldt het Iraanse staatspersbureau.

Romina Ashrafi uit de noordwestelijke stad Talesh, was verliefd geworden op een man van in de dertig en was van huis weggelopen nadat haar vader bezwaar had gemaakt tegen een huwelijk. Nadat ze afgelopen week weer thuis was gekomen, werd ze door haar vader in haar slaap onthoofd, naar verluidt met een sikkel. De vader is door de politie gearresteerd.

Op moord uit eerwraak staat onder het Iraans strafrecht een maximale gevangenisstraf van tien jaar en een schadevergoeding aan de familieleden van het slachtoffer. Gewoonlijk staat in Iran de doodstraf of levenslang op moord.

Woede en protest tegen de regering

Talloze Iraniërs uitten op sociale media hun woede over de moord op het meisje. Ook klonk er protest tegen de regering en het rechtssysteem, dat de straffen op eermoorden 41 jaar na de islamitische Revolutie in Iran nog steeds niet heeft veranderd.

Rohani’s hoofdfunctionaris voor vrouwen- en familiezaken Massoumeh Ebtekar schrijft op Twitter dat zij hoopt dat het strafrecht wordt hervormd zodat daders voortaan zwaarder worden bestraft. Zelfs het doorgaans conservatieve ministerie van Justitie wil dat de moord op Romina Ashrafi door een bijzondere rechtbank wordt onderzocht.

Gruwelijk incident Afghanistan

Eerder werd al eens een jonge Afghaanse vrouw in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, nadat haar oren eraf waren gesneden door haar man. Het meisje, Zarina die eigenlijk geen idee had waarom haar dit was overkomen, zei: „Onze relatie was niet goed. Hij is erg jaloers en verbood mij om mijn ouders te zien. Hij was bang dat ik dan met andere mannen zou praten.”

De schokkende mishandeling in 2017 was geen opzichzelfstaand geval in Afghanistan. In de afgelopen jaren kwamen er vanuit het land meerdere zaken van zwaar huiselijk geweld in de media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Protesten in Iran na onthoofding meisje (14) door vader
Sluiten