Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 3 feb 2017 / 13:50 uur

Man snijdt oren van kindbruid om haar te straffen

Een jonge Afghaanse vrouw is deze week in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, nadat haar oren eraf waren gesneden door haar man.

Het meisje, dat Zarina heet, werd bruut wakker gemaakt door haar echtgenoot. Daarna bond hij haar vast en werd ze ‘gestraft’. „Ik weet eigenlijk niet eens waarom hij mij dit aandeed. Ik heb geen zonde begaan.”

‘Hij moet naar de gevangenis’

Volgens de BBC was Zarina pas dertien toen ze verplicht met de man trouwde. „Onze relatie was niet goed. Hij is erg jaloers en verbood mij om mijn ouders te zien. Hij was bang dat ik dan met andere mannen zou praten”, vertelt de inmiddels 23-jarige vrouw.

Man snijdt oren van kindbruid om haar te straffen
Zarina. Foto: ANP

De politie in Afghanistan is op zoek naar de man die Zarina ernstig mishandelde. Hij is naar het schijnt op de vlucht geslagen nadat zijn vrouw in het ziekenhuis is beland. „Ik wil niet meer met hem samenleven. Hij moet naar de gevangenis”, aldus Zarina. De gezondheid van de jonge vrouw is inmiddels stabiel, ondanks het psychologische leed dat de traumatische ervaring haar heeft bezorgd.

Huiselijk geweld

De schokkende mishandeling is geen opzichzelfstaand geval in Afghanistan. In de afgelopen jaren kwamen er vanuit het land meerdere zaken van zwaar huiselijk geweld in de media. Zoals het verhaal van Bibi Aisha, wier neus en oren ook ‘als straf’ werden verwijderd door haar man en zijn familie, die de Taliban aanhingen. Ze werd door hen mishandeld omdat ze was weggelopen.

In 2010 prijkte Bibi Aisha op de cover van de Times. Ze illustreerde daarmee een uitgebreid en omstreden verhaal over Afghaanse vrouwen en het geweld van de Taliban. Na meerdere operaties is Aisha’s gezicht inmiddels – voor zover dat mogelijk is – gereconstrueerd.

Tegenwerking president

Om de vele gevallen van huiselijk geweld in Afghanistan een halt toe te roepen, zijn er door de overheid al meerdere wetsvoorstellen gedaan. Helaas zijn deze wetten door zowel voormalig president Karzai als zijn opvolger president Ghani, nooit goedgekeurd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man snijdt oren van kindbruid om haar te straffen
Sluiten