Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 3 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Asielminister Marjolein Faber maakt nogal wat tongen los, maar waarom?

Het nieuwe kabinet is beëdigd. Een van de nieuwe ministers is Marjolein Faber (PVV), die zich over Asiel en Migratie gaat ontfermen. Maar haar reputatie en recente optredens maken nogal wat tongen los. Hoewel sommigen denken dat Fabers ‘harde’ mentaliteit kan werken in Nederland, vrezen anderen voor haar aanpak.

Marjolein Faber is sinds gisteren officieel minister van Asiel en Migratie. Maar haar reputatie is nogal turbulent. Waarom? Faber deed eerder nogal wat controversiële uitspraken. Een van die uitspraken deed ze in 2020, toen ze sprak over een agenda die aanstuurt tot ‘omvolking’. Voormalig premier Mark Rutte vergeleek die uitspraak met het Nazisme. Later nam Faber afstand van haar omvolking-uitspraak en noemde ze het ‘zorgelijke demografische ontwikkelingen’. Metro zette gisteren alle nieuwe ministers voor je op een rij.

Minister voor Migratie en Asiel over haar plannen

Gisteravond vertelde Faber tegen de NOS dat de term ‘omvolking’ destijds niet handig gekozen was. „Ik bedoelde daarmee dat ik zorgen heb over de grote instroom van mensen die naar Nederland komt. De maatschappij kan dat niet meer aan. We hebben problemen met huisvesting, zorg en onderwijs en dat moet stoppen.”

De NOS-presentator vroeg Faber wat zij anders gaat doen dan haar voorgangers. „Er ligt een prachtig akkoord op hoofdlijnen. Het doel is om de instroom van mensen zo snel mogelijk maximaal te beperken.” Ze noemt als middelen daar specifieke maatregelen en de asielwet voor. „Maar wat boekt het snelste resultaat? Dat willen de mensen ook. Ik ben niet de enige die hier zorgen over heeft. De burgers zijn er in Nederland ook klaar mee. Die zien ook dat hun kinderen geen woning kunnen krijgen. Want er zit natuurlijk een relatie tussen de mensen die binnenkomen en de woningnood. En ook met de zorg en de wachtlijsten. Dat kan niet meer zo.”

Geen voorstander van hoofddoek

Faber gaat naar eigen zeggen „direct aan de slag”, maar het is volgens haar onmogelijk om „morgen gelijk verandering” te zien. „Maar hier staat een minister die keihard aan de slag wil om dit te gaan bewerkstelligen.” Volgens de asielminister kan Nederland niet dweilen met de kraan open. Daarom moedigt ze aan om de kraan dicht te draaien, waarmee ze op de asielinstroom doelt, „en ondertussen moeten we gaan dweilen”.

Tegen RTL Nieuws sprak Faber uit dat „ze zelf niet van de hoofddoeken is”. Mensen hebben volgens haar het recht om een hoofddoek te dragen, maar de minister is daar dus zelf geen voorstander van. „Ik kan me wel voorstellen als het heel hard regent en waait, dat je dan iets op je hoofd zet. Maar ik zet meestal een muts op.”

Reacties op controversiële Faber

Overigens staat Faber bekend om haar nogal opvallende uitspraken. Zo noemde ze veiligheidsberaad-gezicht en burgemeester Hubert Bruls in de coronatijd  ‘een ongekend virusreservoir’. Ook noemde ze een 12-jarige, die bij de provincie insprak over het klimaat, een ‘klimaatsoldaatje’ en collega’s in de Provinciale Staten ‘nep-Statenleden’. Daarnaast keert ze zich regelmatig tegen de Islam.

Op X wordt er druk gekissebist over Faber. Haar reputatie en nieuwe ministerschap maken nogal wat tongen los. Want hoewel sommigen de woorden van Faber kunnen waarderen en hopen dat de asielinstroom getemperd wordt, vrezen anderen voor haar uitgesproken en soms ‘extreme’ mentaliteit.

Wie is Marjolein Faber?

De 64-jarige Faber zat namens de PVV twaalf jaar in de Eerste Kamer en was ook fractievoorzitter. Ze was namens de partij van Geert Wilders ook Statenlid in de provincie Gelderland. Voor haar politieke carrière werkte ze als radiodiagnostisch en nucleair laborante en in de ICT branche. Toen ze vijftig was, en haar kinderen groot genoeg waren, ging ze de politiek in.

Retourzending komt niet (volledig) aan bij winkel: wie is verantwoordelijk?

Jacht op huizen steeds zwaarder door grote krapte en prijzen weer eens door het dak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties