Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 13 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dikke streep gezet door veel huurverhogingen, is dat eigenlijk wel voordelig voor huurders?

Kantonrechters hebben een streep gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet in lijn zijn met Europese wetgeving. Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen nu voor een miljardenstrop. Dat klinkt als goed nieuws voor huurders, maar is dat het eigenlijk wel?

Dat meldt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) op basis van een studie naar de gevolgen van de rechtelijke uitspraken.

Wat is er precies aan de hand rondom huurverhogingen? 

Verhuurders in Nederland mogen via het ‘huurverhogingsbeding‘ jaarlijks de huren mee laten stijgen met de inflatie, met een opslag erbovenop. Het is niet verplicht om die opslag in rekening te brengen. Hierdoor loopt het verschil in huurverhogingen volgens kantonrechters om onduidelijke reden uiteen en dat zou in strijd zijn met Europese regels.

Dit kan ertoe leiden dat veel huurders geld terugkrijgen, maar zover is het nog niet. De verhuurders zijn in hoger beroep gegaan. De komende maanden gaat ook de Hoge Raad zich buigen over het huurverhogingsbeding.

Mocht daaruit komen dat huurders inderdaad te veel hebben betaald, dan kan dat verhuurders duur komen te staan. Als de Hoge Raad de verhuurders in het ongelijk stelt, dan moeten ze tot 6,4 miljard euro terugbetalen. Houdt de inflatiecorrectie wel stand bij de Hoge Raad, maar de opslag daarbovenop niet? Dan is de schade maximaal 1,7 miljard.

Daarnaast kan er tot 2040 zo’n 87,4 miljard euro aan misgelopen huurinkomsten ontstaan als er in de toekomst geen huurverhogingen meer worden mogen doorgevoerd. Daardoor zou de totale waarde van Nederlandse huurwoningen in de vrije sector kunnen dalen met 24 tot 40 procent, volgens de IVBN.

Is dit wel voordelig voor huurders? 

Hoewel de uitspraken voordelig klinken voor huurders, spreekt directeur Judith Norbart van de IVBN van een „bittere nasmaak” voor de samenleving. „Een eventuele vernietiging van het huurverhogingsbeding zal leiden tot terughoudendheid van maatschappelijke kapitaalverstrekkers. En juist dit kapitaal is heel hard nodig om de nieuwbouwopgave van bijna 1 miljoen woningen mede te realiseren.”

Als de miljarden schade daadwerkelijk terug moeten worden betaald, dan voorziet IVBN grote problemen. „Dit zal leiden tot liquiditeitsproblemen bij verhuurders en een forse schadepost voor pensioendeelnemers”, meent de IVBN. „Een stagnering in de nieuwbouw volgt door het verminderde investeringskapitaal en een verdere scheefgroei op de woningmarkt volgt, omdat de markthuren fors gaan stijgen.”

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht helpt Kiespijn ‘het volk’: ‘Alleen de NPO kan dat’

Ontknoping formatiesaga nadert: alles wat je moet weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties