Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 26 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Anonieme weldoener verstopt dagelijks geld in Eindhoven: ‘Geeft mij voldoening’

Een anonieme weldoener uit Eindhoven verstopt elke dag ergens in de stad 50 euro. De gelukkige vinder mag het geld houden. Op Instagram maakt de persoon de vindplaats dagelijks bekend.

En dat blijft niet onopgemerkt: de video’s worden door meer dan honderdduizend mensen bekeken.

Geld verstoppen

Het geld wordt over allerlei plekken in Eindhoven verstopt: bij het Evoluon, het stadion van PSV en bij de universiteit. „Op mijn account ‘gratis_geld_ehv’ plaats ik de video waar ik het geld heb verstopt en dan is het aan de mensen om het te vinden. Diegene die het als eerste vindt, heeft geluk. En meestal is het binnen tien minuten weg”, legt de maker uit tegen Hart van Nederland. Zijn naam of identiteit onthult hij niet: hij wil het liefst anoniem blijven.

„Ik wil niet dat mensen mij ergens aan herkennen. En ook niet dat ik betrap word, als ik het geld ga verstoppen. Anders gaan mensen mij vooraf al benaderen of ik het geld op hun favoriete plek wil verstoppen”, legt hij uit. „Als mensen weet dat ik het geld verspreid, dan weten ze ook dat ik met veel geld op zak loop. Zeker als ik dadelijk honderd euro weggeef. Ik wil niet beroofd worden.”

Gratis

Het idee van gratis geld verstoppen komt vanuit Amerika. Daar heeft de maker zijn inspiratie vandaan gehaald. De dagelijkse vijftigjes komen inmiddels niet meer uit zijn eigen zak, al begon het wel zo: „Ik werk in de zorg en natuurlijk kan ik dan niet iedere dag 50 euro weggeven. In het begin betaal je het uit eigen zak, maar nu zijn er bedrijven die mij sponsoren. Voor hen is namelijk ook reclame, als ze met hun logo naam en logo in beeld komen.”

Het maakt de maker blij om achteraf berichten te krijgen van vinders. „Ik ben vooral blij als ik achteraf een bericht krijg van de vinder en dat ik zijn of haar dag heb gemaakt. Laatst kreeg ik een foto van een klein jongetje met vijftig euro of twee meisjes die het echt nodig hadden. Dat geeft mij echt voldoening”, vertelt hij.

Ermee stoppen is de gulle gever voorlopig ook niet van plan. „Het is nu een trend en ik kan nog wel weken doorgaan. Er hebben al wat bedrijven mij benaderd, dus voorlopig komen er nog filmpjes met gratis geld.”

Saskia Noort doet in De Kist boekje open over verkrachting: ‘Onschuldige meisje was in één klap weg’

Pas op met reisaanbiedingen: ‘Kloppen vaak niet’

Vlaamse YouTuber Acid toch niet in hoger beroep: ‘We hebben ons punt bewezen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties