Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Philips stopt verkoop slaapapneu-machines in VS en schikt met FDA

Philips stopt met de verkoop van nieuwe slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Dat maakte het zorgtechnologieconcern bekend bij de publicatie van zijn kwartaal- en jaarcijfers. Philips heeft daarbij een schikking getroffen met de Amerikaanse medische toezichthouder FDA, waarvoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal een last in de boeken heeft gezet van 363 miljoen euro.

Philips erkent bij die schikking (een zogeheten consent decree) met de FDA geen schuld of aansprakelijkheid. Het bedrijf heeft sinds 2021 miljoenen slaapapneu-apparaten moeten terugroepen omdat isolatieschuim kon loslaten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van patiënten. De affaire kostte Philips al honderden miljoenen aan vergoedingen voor de defecte machines.

Dienstverlening

Volgens Philips wordt nog gewerkt aan de definitieve voorwaarden van de schikking en zal die worden voorgelegd aan een Amerikaanse rechtbank voor goedkeuring. Totdat is voldaan aan die voorwaarden wordt de verkoop van nieuwe CPAP- en BiPAP-apparaten op de Amerikaanse markt dus stopgezet, aldus het bedrijf.

Philips blijft nog wel dienstverlening bieden in de Verenigde Staten aan bestaande slaapapneu- en ademhalingsapparaten bij zorgaanbieders en patiënten.

‘Duidelijk pad’

„Het decreet zal Philips Respironics voorzien van een routekaart met gedefinieerde acties, mijlpalen en resultaten om de naleving van de wettelijke vereisten aan te tonen en de bedrijfsactiviteiten te herstellen”, meldt Philips in de verklaring.

Topman Roy Jakobs spreekt van een „belangrijke stap met een duidelijk pad voorwaarts”. Hij kan geen details geven over de schikking. Die worden pas gepubliceerd als de rechtbank goedkeuring heeft gegeven.

Herstructurering

Er loopt ook nog een onderzoek van de Amerikaanse justitie naar Philips vanwege de kwestie. Ook hangt het bedrijf duizenden rechtszaken boven het hoofd van patiënten met gezondheidsklachten. Eerdere analyses en tests wezen volgens Philips uit dat er weinig kans zou zijn op merkbare gezondheidsschade.

Philips leed vorig jaar een nettoverlies van 463 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan de min van 1,6 miljard euro een jaar eerder. Naast kosten voor de slaapapneu-affaire heeft Philips ook te maken met uitgaven voor een grote herstructurering waarbij duizenden banen worden geschrapt. De omzet bedroeg vorig jaar bijna 18,2 miljard euro, tegen ruim 17,8 miljard euro in 2022.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties