Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Studie: miljoen huishoudens veranderen van energieleverancier

Een miljoen huishoudens zijn vorig jaar overgestapt naar een andere energieleverancier, meldt marktonderzoeker Multiscope na een studie onder meer dan 6400 mensen. Nederlanders verlieten volgens het onderzoek vooral de grote energiebedrijven. Kleinere leveranciers en bedrijven die groene stroom leveren, kregen er juist veel klanten bij.

De meeste overstappers verlieten Eneco. 11 procent van alle ondervraagden die van leverancier veranderden, waren eerst een klant van deze grote energiemaatschappij. Verder verlieten veel mensen Essent en Energiedirect, namelijk 8 procent van de ondervraagde overstappers. Greenchoice en Vandebron kregen er beide met 11 procent de meeste overstappers bij, melden de onderzoekers. De grootste energieleverancier is volgens Multiscope Vattenfall met bijna 1,5 miljoen huishoudens als klant.

Multiscope meldt niet waarom mensen zijn overgestapt. Doorgaans kijken mensen vaker naar een goedkopere energieleverancier als zij veel geld kwijt zijn aan gas en stroom. Begin vorig jaar lagen de energieprijzen extreem hoog door de oorlog in Oekraïne. Inmiddels zijn de prijzen wat gezakt, maar de kosten zijn nog altijd hoger dan voor de oorlog.

Onlangs was er nogmaals veel aandacht voor energiecontracten. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) riep een maand geleden mensen op een vast energiecontract te nemen. Bij dit soort contracten staan de tarieven de hele looptijd vast en dat zorgt voor meer zekerheid als bijvoorbeeld de energieprijzen stijgen. Eneco en Essent lieten een paar weken na het advies weten dat zeker duizenden mensen een vast contract hadden afgesloten. Dat waren zowel nieuwe als bestaande klanten.

De ACM houdt overigens ook bij hoeveel mensen overstappen naar een ander energiebedrijf en meldt dit elke maand. De meest recente cijfers uit november laten zien dat toen 1,2 procent van de huishoudens naar een ander energiebedrijf ging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties