Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoogst mogelijke straf voor drugs- en wapenhandelaar Martien R.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft in de omvangrijke strafzaak tegen Martien R. uit Oss hem veroordeeld tot zestien jaar cel, de hoogst mogelijke straf voor de feiten waar hij van verdacht wordt. R. (52) en twaalf medeverdachten, van wie er tien directe familie zijn van R., stonden terecht voor onder meer wapen- en drugshandel.

De medeverdachten kregen straffen opgelegd tot twaalf jaar cel. Op Martien na – die al de hoogst mogelijke straf had – kregen de elf mannen en een vrouw een zwaardere straf opgelegd dan eerder bij de rechtbank. Het hof motiveerde dat “met de door de rechtbank opgelegde straffen onvoldoende recht wordt gedaan aan de ernst van de bewezenverklaarde feiten en de rol van de verdachten”. Een aantal verdachten die op vrije voeten waren, moesten direct de cel in.

Volgens het hof was R. de leider van de groep en heeft hij “anderen, zoals zijn zoon, meegetrokken”. Zoon Anton R. werd veroordeeld tot tien jaar cel. Volgens het hof was er sprake van een “gestructureerde en duurzame criminele organisatie”.

In cassatie

Martien R. reageerde meermaals tijdens het voorlezen van de uitspraak en liet duidelijk zijn ongenoegen blijken. Hij probeerde in discussie te gaan met de voorzitter van het hof toen ze een passage voordroeg waar hij het niet mee eens was. Zijn advocaat liet direct na afloop weten dat ze “uiteraard” in cassatie gaan en zich niet neerleggen bij deze uitspraak.

Ook verschillende medeverdachten lieten tijdens de uitspraak en direct daarna nadrukkelijk merken dat ze het er niet mee eens waren. Op de tribune, die vol zat met familie en bekenden, werd ook met ongeloof gereageerd.

Grote politieactie

R. en de meeste andere verdachten zijn in november 2019 opgepakt tijdens een grote politieactie. Ruim vierhonderd agenten overspoelden toen het woonwagenkamp in Oss, waar veel van de verdachten wonen. Op het kamp werden in ondergrondse opslaglocaties ook grote hoeveelheden harddrugs en wapens gevonden. Ook was daar ‘het kantoor”, een schuur waarin leden van de vermeende bende bij elkaar kwamen. De politie had daar afluisterapparatuur geplaatst en kon meer dan eens rechtstreeks meeluisteren met de gevoerde gesprekken.

De rechtbank veroordeelde de vermeende drugs- en wapenhandelaar R. in september 2021 ook tot zestien jaar, dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Meer binnenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties