Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Herfststorm Ciarán raast richting Nederland: ‘Windkracht 9’

Je hoeft maar één blik naar buiten te werpen en je voelt al dat het rommelt. Herfststorm Ciarán bereikt namelijk Nederland en de verwachting is dat dat invloed heeft op de dagelijkse bezigheden vandaag.

De weervoorspellers zagen de bui, letterlijk, al hangen. Inmiddels heeft het KNMI code oranje afgegeven in het kustgebied van Nederland. Vanaf 11.00 uur is er namelijk kans op zeer zware windstoten in Zeeland, Noord- en Zuid-Holland en het Waddengebied. In de rest van Nederland geldt code geel. In Groningen, Drenthe en Overijssel blijft het volgens de voorspellingen rustig.

Herfststorm Ciarán bereikt Nederland

In Zeeland worden deze ochtend zware windstoten van zo’n 100 tot 110 kilometer per uur verwacht. De herfststorm trekt vanuit het zuiden, richting Zuid- en Noord-Holland en dan richting het Waddengebied. Vanavond moet de storm geleidelijk gaan liggen, met windstoten tussen de 80 en 100 kilometer per uur.

Het KNMI waarschuwt voor schade en gevaar van bomen en rondvliegende voorwerpen. Inmiddels is bekend dat KLM vanaf het begin van de middag tot het einde van de dag, alle aankomende en vertrekkende vluchten schrapt. De verwachte windkracht 9 kan volgens de luchtvaartmaatschappij voor onveilige situaties zorgen op het platform.

Drukke avondspits verkeer

Voor de rest van het land, op Groningen, Drenthe en Overijssel na, geldt vandaag dus code geel. Hier zijn windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Vanavond gaat Ciarán geleidelijk liggen. In het noordwestelijk kustgebied raast de storm tot vrijdagochtend.

Rijkswaterstaat en ANWB waarschuwen dat de herfststorm ook invloed heeft op het verkeer vandaag. Daarom verwachten zij een drukke avondspits en raden ze weggebruikers aan om de spits te vermijden.

Rukwinden en windkracht 9 vanuit Frankrijk

Storm Ciarán raasde gisteravond al langs de Franse kust in Bretagne. En richtte daar behoorlijk wat schade aan. Er viel een lichtgewonde, de brandweer moest meerdere keren uitrukken en er werden ongeveer veertig mensen geëvacueerd. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde al voor Ciarán en raadde mensen rond het kustgebied aan om thuis te blijven. Aan de westkust gold gisteren code rood, het hoogste waarschuwingsniveau. Ciarán veroorzaakte rukwinden, omgeleide vluchten en overstromingsgevaar. Ook de Engelse zuidkust kreeg met de herfststorm te maken.

Gasprijs daalt weer, dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties