Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 1 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Tientallen tegendemonstranten bij A12, XR stopt demonstratie om ‘onveilige situatie’

Tientallen mensen zijn vandaag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion (XR). Op social media wordt opgeroepen tot een tegendemonstratie, wat tot onrust leidt. XR heeft demonstranten die de A12 blokkeren gevraagd om de actie eerder te beëindigen. Het zou niet meer veilig zijn door de aanwezigheid van de groep tegendemonstranten.

De groep tegendemonstranten bestaat vooral uit mannen en is naar de A12 gekomen om onvrede te uiten over de blokkade. Ze worden door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die vandaag voor de 23ste dag op rij de A12 blokkeren.

Via het bos naast de Utrechtsebaan probeerden sommige tegendemonstranten alsnog dichter bij het protest van XR te komen. Agenten met schilden en wapenstokken vormden op meerdere plekken rond de snelweg een linie om de groep tegen te houden, gevolgd door enkele politiebussen.

Agenten bekogeld met eieren

De tegendemonstranten gooiden eieren in de richting van de agenten. Ook haalden ze een hek en enkele pionnen van de afgezette rijbaan om deze weer vrij te maken voor verkeer. Omdat de weg verderop ook afgesloten is, reden er geen auto’s de snelweg op.

Volgens de activisten van XR is het door de aanwezigheid van de tegendemonstranten niet veilig. De organisatie roept actievoerders op om vroegtijdig te stoppen. „We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken”, zegt een woordvoerder van XR. Een groot deel van de demonstranten is vrijwillig vertrokken, maar sommige mensen gaven geen gehoor aan de oproep en bleven zitten.

A12 voor 23ste dag op rij geblokkeerd

De A12 werd vandaag voor de 23ste dag op rij geblokkeerd. XR zegt pas te stoppen met de dagelijkse blokkade als de regering stopt met de fossiele subsidies, zoals belastingkortingen en accijnsvrijstellingen voor de fossiele industrie. Bij de actie van gisteren werden bijna 600 actievoerders aangehouden, onder wie ook een aantal Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation.

Ze zitten in metro’s, treinen en bioscopen: Frankrijk wordt geplaagd door bedwantsen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties