Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 12 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Gideon van Meijeren noemt vervolging voor opruiing een ‘heksenjacht’ en vindt timing ‘typisch’

Het Openbaar Ministerie gaat Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (35) vervolgen voor twee gevallen van opruiing. De FvD’er spreekt van een heksenjacht en hekelt de timing van het OM.

Het gaat om twee gevallen uit 2022, waarbij de politicus suggereerde dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is. Daarmee maakte Van Meijeren zich volgens het OM schuldig aan opruiing tot geweld tegen de overheid.

OM vervolgt Gideon van Meijeren

Het eerste moment waarop Van Meijeren volgens het OM over de schreef ging, was op 2 juli vorig jaar.  Tijdens een boerenmanifestatie in het Gelderse Tuil zei de politicus in een toespraak „dat het toelaatbaar is zich gewelddadig te verzetten tegen de overheid, mocht die overgaan tot onteigening van boeren”. De speech is ook op internet geplaatst.

Het tweede geval betreft uitspraken in een interview dat op 13 november online werd gepubliceerd. In dat gesprek zei hij te hopen „op een revolutionaire beweging die zich heel duidelijk onderscheidt van een protestbeweging en die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement”. Hij zei wel dat hij hoopt dat deze revolutie vreedzaam verloopt. Van Meijeren kwam flink onder vuur te liggen na deze uitspraken.

Uitleg Openbaar Ministerie

„Een politicus moet zaken van algemeen belang aan de orde kunnen stellen, ook als hij daarmee anderen kan kwetsen, choqueren of verontrusten. Tegelijk draagt een politicus in het publieke debat ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de rechtstaat”, stelt het OM.

Van Meijeren is tijdens het onderzoek door de rijksrecherche opgeroepen voor een verhoor, maar is niet verschenen. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Gideon van Meijeren ontkent beschuldigingen

FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren vindt de timing van het Openbaar Ministerie (OM) om hem te vervolgen voor opruiing „typisch”. Het OM heeft ruim een jaar de tijd genomen om de uitspraken van het Kamerlid te onderzoeken, en besluit twee maanden voor de verkiezingen over te gaan tot vervolging. „Dat vind ik toch echt wel de schijn hebben van een politiek proces, een heksenjacht”, zei Van Meijeren.

De FvD’er ontkent dat hij heeft geopperd dat geweld tegen de overheid geoorloofd is. Hij zegt voor „vreedzaam, geweldloos en liefdevol” verzet te zijn en beschuldigt de media ervan zijn woorden te hebben verdraaid.

Van Meijeren kwam eerder in aanraking met justitie. De politierechter veroordeelde hem in maart dit jaar tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week voor rijden door rood licht met een deelscooter, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was afgenomen.

Hij raakte zijn rijbewijs in 2021 kwijt doordat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest tijdens het autorijden. Iets dat hij zelf een „lichamelijk onderzoek” noemde. Hij weigerde de blaastest omdat hij zich naar eigen zeggen op dat moment door de politie geïntimideerd voelde. In 2010 en 2011 werd hij veroordeeld voor rijden onder invloed.

Overheid definitief niet verantwoordelijk voor gratis anticonceptie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties