Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Omtzigt zet met nieuwe partij politieke speelveld op zijn kop

Pieter Omtzigt zet met zijn deelname aan de verkiezingen met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract het politieke speelveld op zijn kop. Dat is de verwachting volgens een peiling van I&O Research. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou zijn NSC op maar liefst 31 zetels kunnen rekenen, volgens de peiling.

De partij is een aantrekkelijk alternatief voor „een bonte verzameling aan kiezers van links tot rechts”.

CDA zakt steeds verder weg

In de jongste peiling van I&O Research zakt het CDA, de partij waar Omtzigt tot twee jaar terug nog deel van uitmaakte, nog verder weg. De partij zou nog maar drie zetels overhouden. Daarbij moet worden aangetekend dat de verkiezingen pas over een kleine drie maanden worden gehouden, op 22 november, en de echte verkiezingscampagne nog moet losbarsten.

Het is daarnaast de vraag of de ongekende populariteit van Omtzigt tot die tijd blijft. Eerder nog zou hij op 46 zetels kunnen rekenen volgens een peiling. Een deel van die kiezers zegt nu naar een andere partij te neigen omdat er nog veel onduidelijk is over de standpunten van Omtzigts NSC. Maar duidelijkheid over bepaalde „gepolariseerde issues”, zoals migratie, klimaat en de toekomst van de landbouw, kan er ook toe leiden dat NSC juist weer kiezers verliest.

Dat er hoge verwachtingen zijn van de politicus is Omtzigt zelf echter ook niet ontgaan. „Je legt een verwachtingspatroon op mij, waar ik niet heel veel zin in heb. De problemen in Nederland zijn behoorlijk groot. Die los je echt niet binnen een jaar of zelfs binnen een kabinetsperiode op. Maar ik vind wel dat we eraan moeten beginnen”, zei de politicus begin deze week.

NSC, PvdA/GroenLinks en VVD in de top drie

Na Omtzigt is de combinatie van PvdA en GroenLinks de grootste volgens de peiling, met 28 zetels. De VVD zakt naar 22 zetels. De BoerBurgerBeweging, die bij de Provinciale Statenverkiezingen een monsterzege boekte en eerder op 21 zetels stond in de peiling van I&O Research, houdt daar nu 13 zetels van over.

Hélène Hendriks vindt zoen Luis Rubiales ‘absoluut niet kunnen’: ‘Zo’n alfaman denkt dat hij niets verkeerd heeft gedaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.