Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 11 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

VVD’er Kees Berghuis heeft spijt van weggooien microfoon journalist Left Laser: ‘Had ik niet moeten doen’

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) veroordeelt het gedrag van VVD-medewerker Kees Berghuis. Tijdens een interviewpoging door een journalist van YouTube-kanaal Left Laser griste hij een microfoon uit de hand van de journalist en smeet hij die weg. Berghuis heeft op Twitter inmiddels spijt betuigd.

Op beelden Left Laser die op Twitter rondgaan is te zien dat de verslaggever VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans vragen stelt. Dit gebeurde gisteren, toen zij het gebouw van de Tweede Kamer verliet na het debat waarin premier Mark Rutte verklaarde te zullen stoppen. Hermans geeft in het filmpje herhaaldelijk aan geen antwoord te willen geven. Als de journalist blijft aandringen, trekt de aanwezige voorlichter van de VVD hem de microfoon uit zijn handen en gooit die weg. De video van de actie van Kees Berghuis zie je hier.

‘Gedrag VVD-medewerker kan niet’

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, zegt dat de journalist van Left Laser zich naar aanleiding van het incident heeft gemeld bij PersVeilig. Dat is het gezamenlijke initiatief van de NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie. „En dat is ook terecht”, zegt Bruning. „Dit gedrag kan niet, zeker niet als het komt van een politieke partij die zegt persvrijheid en persveiligheid hoog in het vaandel te hebben staan.”

De NVJ-bestuurder zegt dat hij de verslaggever wil adviseren om aangifte te doen. Weliswaar is de journalist „aandringend”, aldus Bruning, maar „dit gebeurde op de openbare weg, dus dat is zijn goed recht”. De twee hadden dit in woorden moeten oplossen, vindt hij. Left Laser liet eerder vandaag weten inderdaad aangifte te gaan doen.

Alleen Kees Berghuis veroordeeld

Bruning benadrukt dat hij VVD-fractievoorzitter Hermans niet veroordeelt, maar alleen de voorlichter van de partij, Kees Berghuis. „Hermans pareert de journalist volgens mij netjes door uit te leggen dat ze geen zin heeft in het interview. Dat is haar goed recht.” Maar de medewerker gaat „ver buiten zijn boekje”, aldus de NVJ-bestuurder.

Sophie Hermans vindt Left Laser ‘onprettig’

De betrokken VVD’er Sophie Hermans vindt de stijl van YouTube-kanaal Left Laser niks. Maar, stelt zij op Twitter: „Hun bejegening is onprettig en hun vragen zijn vaak suggestief en zelden inhoudelijk. Maar dat mag. Ik kies mijn eigen antwoord daarop. Voor wat betreft het afpakken van de microfoon, dat had Kees niet moeten doen.” Kees Berghuis, die in ieder geval kan vertellen dat hij met de hashtag #kees een dagje trending op het social mediaplatform was, is het achteraf met Sophie Hermans eens.

Rutger Castricum wantrouwt verhaal rondom vertrek Mark Rutte: ‘Helemaal doorgestoken kaart’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.