Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Rick Engelkes moet miljoenen euro’s coronasteun terugbetalen, zo zit het

In de coronaperiode ontvingen veel bedrijven steun van de overheid omdat ze anders kopje onder zouden gaan. Waterfront Entertainment van Rick Engelkes ontving 3,7 miljoen euro, dat bedrag moet hij nu terugbetalen.

Dat heeft het Fonds Podiumkunsten besloten na het bestuderen van de zienswijze van de theaterproducent. Die diende Engelkes in nadat het fonds eerder dit jaar het voorgenomen besluit om het geld terug te eisen had bekendgemaakt.

Engelkes komt van een koude kermis thuis, omdat het bedrag zo’n 50.000 euro hoger is dan eerder is vastgesteld. Dat bevestigt een woordvoerder van het Fonds Podiumkunsten desgevraagd. Van de totaal ontvangen subsidie kreeg Engelkes een bedrag van zo’n 638.000 euro terecht, oordeelde het fonds. De coronasteun was in het leven geroepen om de culturele sector overeind te houden toen door lockdowns alles stil kwam te liggen.

Waterfront Entertainment kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn en stelt begin augustus verder te praten met het fonds. „Het is nu nog te vroeg hier consequenties aan te verbinden.”

Rick Engelkes moet 3,7 miljoen euro aan coronasteun terugbetalen

Engelkes kreeg tijdens de coronacrisis ruim 4,3 miljoen euro steun voor een musical die hij ontwikkelde over het leven van Willem van Oranje. Het stuk moest zeker enkele jaren in Delft te zien zijn. Er zou zelfs een nieuw theater worden gebouwd en het stuk zou worden geregisseerd door Theu Boermans, die eerder Soldaat van Oranje maakte. Omdat de werkzaamheden door corona stil kwamen te liggen, vroeg Engelkes steun aan om de kosten te kunnen blijven dekken.

De musical is er vooralsnog niet gekomen, maar als het aan Waterfront Entertainment ligt, gebeurt dit alsnog. „We zijn druk bezig om de productie nog voor elkaar te krijgen”, aldus de woordvoerder. In juli vorig jaar lag Albert Verlinde nog onder vuur, omdat hij Engelkes zou hebben ‘verraden’.

De theatermaker heeft zes weken de tijd om het geld terug te storten. Als hij dat niet doet, treft het fonds mogelijk invorderingsmaatregelen. Engelkes kan nog wel in bezwaar gaan. Het is onduidelijk of hij dat gaat doen.

Noah Vahle bij De Oranjezomer over rellen: ‘Stond trillend op mijn benen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.