Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe gaat personeel van drukbezochte strandtenten om met de hitte? ‘Zwempauzes en schaduwdoeken’

Dat het erg warm is dit weekend, is wel duidelijk. Zo heeft Rijkswaterstaat een hitteprotocol ingesteld en wordt zonnebrandcrème ten zeerste aangeraden. Als gevolg van de temperaturen zoeken Nederlanders graag de zee op. Maar hoe gaat het personeel van de drukbezochte strandtenten – waar men terecht kan voor bijvoorbeeld een drankje – om met deze hitte?

Persbureau ANP deed een rondgang onder strandpaviljoens. Daaruit blijkt dat eigenaren van strandtenten op verschillende manieren ervoor zorgen dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Zwempauzes voor personeel strandtent

„Ik heb al in onze groeps-WhatsApp gezegd dat we werken met zwempauzes. Wie dat wil, kan om de anderhalf uur even in zee springen”, laat Bas Troost, eigenaar van Zuid Zuid West in Renesse, weten. „Maar het belangrijkste is goed blijven drinken. Daar moet je echt strak op zitten. We hebben kannen water staan met vers fruit voor de bediening, maar vooral in de keuken moet je ze nog weleens verplichten te drinken. Anders vergeet je het zo”, zegt Troost.

Via een geluidsinstallatie roept hij bezoekers en personeel geregeld op om vooral goed in te smeren met zonnebrandcrème. Die kunnen ze uit een speciale paal tappen.

‘Van acht naar achttien man bediening op zulke dagen’

Bij Tent 6 in Zandvoort zorgen extra doeken en parasols voor voldoende schaduw. Ook hier is voldoende drinken belangrijk, zeg eigenares Kim Rijnders. „Maar van heel Nederland is het aan het strand waarschijnlijk wel de koelste plek”, nuanceert ze. R Port, een strandclub in Hoek van Holland, zorgt voor voldoende grote glazen met koud drinken. „Daarnaast staat er zonnebrand op de bar en houden we elkaar goed in de gaten”, zegt creatief manager Maureen van Velden.

In de aanloop naar het zomerse weekend lieten andere strandtenthouders aan persbureau ANP weten de roosters voor de piekdagen redelijk rond te krijgen, hoewel personeelstekorten in de horeca nog altijd een probleem zijn. Ook Rijnders van Tent 6 beaamt dat. „Het is altijd een uitdaging om voldoende mensen te vinden, maar tot nu toe lukt het wel. Van acht man bediening op een normale zaterdag heb je nu ineens achttien man nodig. Maar het helpt als je lief bent en in de winter leuke dingen voor je mensen organiseert. Dan blijven ze terugkomen.”

Bij R Port is de sfeer volgens Van Velden ook goed, wat helpt bij het aantrekken en behouden van personeel. „Hier zijn we superdankbaar voor. En uiteraard trots.”

Waarom worden sommige mensen 100 jaar oud? Dít zou zomaar het antwoord kunnen zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.