Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 9 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

We krijgen weer een hitteprotocol (vooral voor weggebruikers) en daar vinden velen iets van

Daar is er weer één: een hitteprotocol. Dat geldt morgen in ons land omdat het heet wordt. Veel mensen vinden dat doorgaans onzin, anderen houden er rekening mee (en rekening met een ander). Het hitteprotocol is in dit geval vooral bedoeld voor het verkeer.

Rijkswaterstaat stelt voor morgen voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie deze ochtend.

Waar geldt het hitteprotocol?

Het hitteprotocol geldt in de provincies waar het KNMI verwacht dat de temperatuur stijgt naar 30 graden of hoger. Vooralsnog geldt het protocol morgen voor de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Rijkswaterstaat meldt het onwenselijk te vinden dat gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen langdurig in de zon op een berger moeten wachten. Daarom probeert de organisatie ervoor te zorgen dat tijdens dit soort warme dagen een berger zo snel mogelijk weggebruikers met pech naar een plek met voorzieningen brengt, zoals een tankstation. „Daar kan de schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig”, aldus Rijkswaterstaat.

‘Wees goed voorbereid en alert’

Weggebruikers krijgen met het uitgeroepen hitteprotocol het advies goed voorbereid en alert te zijn bij hitte. „Neem voldoende drinkwater mee, mede omdat de concentratie door hitte kan afnemen. Daarnaast is het ook handig om een paraplu mee te nemen, deze kan als parasol dienen als je bij pech veilig achter de vangrail op een weginspecteur of de berger wacht.”

Bij lagere temperaturen, als het hitteprotocol niet van kracht is, kunnen gestrande automobilisten van wie het voertuig veilig op een recht stuk vluchtstrook staat en die zelf veilig achter de vangrail kunnen staan, zelf een pechhulporganisatie bellen voor hulp, geeft de organisatie verder aan. Staan zij niet veilig, dan kunnen zij Rijkswaterstaat bellen via 0800-8002 en bij een noodsituatie de politie via 112.

‘Hitteprotocol? Ik vlucht naar Afrika’

Toen vorig jaar rond deze tijd een hitteprotocol werd uitgeroepen, gingen veel Nederlanders er op Twitter mee aan de haal. De één ontstak in woede, anderen probeerden er op een grappige manier iets over te zeggen. Eén persoon wist het bijvoorbeeld zeker: „Tijd om naar Afrika te vertrekken. Het is veel te warm hier.” Ook nu begint het gejammer op Twitter binnen te druppelen: „Houd toch op, stemmingmakerij. Klimaatalarm! Iedereen de schuilkelders in.”

Tips nodig voor een warm weekend als je toch iets wil gaan doen? Die lees je hier.

Na jaren akkoord over asielzoekers EU: veel tevredenheid, maar meteen ook twijfel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.