Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Binnenland 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Pas op! Expert waarschuwt voor nieuwe irritante rups

Ga je dit weekend naar het strand? Pas dan extra goed op. De bastaardsatijnrups rukt namelijk op in Nederland. Toxicoloog en bioloog Mátyás Bittenbinder vertelt bij Jinek hoe je deze zonnige periode doorkomt zonder extreme jeuk of erger.

Na de eikenprocessierups is er deze zomer opnieuw een rups die ons veel jeuk kan bezorgen. Door de zachte winters is er een opkomst van jeukrupsen. „De bastaardsatijnrups is een soort eikenprocessierups light, ik noem het ook wel de strandvariant, omdat deze veel te vinden is in de duinen”, zegt de bioloog gisteravond bij Eva Jinek aan tafel. De brandharen van het kleine diertje kunnen voor flinke jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen zorgen.

Hoe herken je de rups?

Het diertje heeft een donkerbruine tot zwarte kleur en heeft twee of meer rode stippen op de rug. De rups verstopt zich graag in de duinen, maar kan ook voorkomen in bijvoorbeeld eikenbomen, berkenbomen of fruitbomen. De insecten zijn bedekt met geelbruine haren en kortere zwarte brandharen met weerhaakjes, meldt de GGD. Met die weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.

Maar er hoeft niet altijd contact met de rups te zijn, de brandharen kunnen ook door de wind worden meegevoerd. Binnen een paar uur na contact kun je last krijgen van jeuk. Of met een beetje pech krijg je ook last van bultjes, blaasjes, rode ontstoken ogen, duizeligheid, luchtwegklachten of kortademigheid.

Vooral niet krabben, aldus expert bij Jinek

Wat kun je doen aan die jeuk?  „Vooral niet krabben, dat maakt het alleen maar erger. Je maakt de huid kapot, er komt histamine vrij en daardoor heb je meer jeuk”, waarschuwt Bittenbinder bij Jinek. Wat je dan wel moet doen? Je kunt met plakband de haartjes er af halen. „Kies wel voor een goede stevige plakband, ducttape bijvoorbeeld. Daarna moet je je huid afspoelen met lauwwarm water.”

Is je kleding besmet met brandharen, dan moet je die op 60 graden wassen. De klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Blijft de jeuk aanhouden? Dan kan het helpen om wat crèmes op basis van menthol, calendula, aloë vera te smeren. Blijven de klachten alsnog hangen? Bel dan met je huisarts.

Als Jinek vraagt of hij dit weekend nog naar de duinen zou gaan, twijfelt Bittenbinder en deelt hij nog een tip. „Als ik naar de duinen ga, dan zou ik eerder een lange broek en lange mouwen aantrekken.”

Dramatisch verhaal Het mooiste meisje van de klas: vader vermoord, zoon verdwenen in de golven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.