Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dramatisch verhaal Het mooiste meisje van de klas: vader vermoord, zoon verdwenen in de golven

„Wat een drama, wat een verdriet…” Kijkers van Het mooiste meisje van de klas konden gisteravond weinig anders zeggen over het verhaal van Marjolein Hartman dat werd voorgeschoteld. Haar vader werd vermoord, zoon Max was één van slachtoffers van het surfdrama in Scheveningen (2020). En toch staat zij standvastig in het leven.

Nu heeft Het mooiste meisje van de klas, over ‘de knapste waarop iedereen verliefd was’, altijd een dramatische levenswending. Maar die van gisteravond was voor 710.000 kijkers dubbel dramatisch. En voor degene die het overkwam, Marjolein, al helemaal.

Mooiste meisje van de klas en de sigarenzaakmoord

Het leven van Marjolein Hartman begint in 1974 Amsterdam-West, waar de sigarenwinkel van haar ouders het decor van haar jeugd is. Haar leven lijkt lang onbezorgd, al helemaal als zij als goedlachse blondine een tijdje voor een discotheek in Italië werkt. Eenmaal terug besluit Hartman toch voor een wat minder flamboyant leven te gaan. Ze gaat werken in de sigarenzaak van haar ouders in Amsterdam-Oost.

Aan het redelijk onbezorgde leventje komt abrupt een einde wanneer Marjolein 19 jaar is. Haar vader wordt bij een overval doodgeschoten in zijn eigen sigarenwinkel. André Hartman is dan 51 jaar. De dader blijkt later een tiener (op dat moment 17). De rechter veroordeelt Mohammed tot tien jaar cel en tbs. Marjolein en haar moeder krijgen er hun vader en man natuurlijk nooit mee terug, maar toch. Oude tv-beelden van de Marjoleins moeder die in alle staten voor de winkel staat te schreeuwen, zijn nog steeds om van te rillen.

Het mooiste meisje van de klas geeft aan presentator Jaap Jongbloed toe dat de schouders er meteen onder werden gezet. De sigarenwinkel was de dag na de moord weer open.

Nieuw drama, surfers omgekomen bij Scheveningen

Veel klasgenoten verliezen hun mooiste meisje van de klas daarna uit het oog, totdat Marjolein Hartman in 2020 plotseling weer in het nieuws verschijnt. De Amsterdamse die al een kwart eeuw niet meer in de hoofdstad woont, maar de typische tongval niet verloren heeft, zit nog altijd in de sigaren. Op dit moment bestiert zij drie florerende zaken, verspreid over Amsterdam.

Dat nieuws uit 2020, dat kennen we allemaal. Haar zoon Max (23) is één van de vijf surfers die zijn omgekomen bij een drama aan de kust van Scheveningen. Het is de dag na Moederdag, waarop zij haar zoon nog heeft gezien, als Max wordt vermist. Zijn lichaam wordt wel gevonden. Marjolein Hartman schreef een boek over dat drama en wat dat met een moeder doet (Rauw) en vertelde daar over aan De Telegraaf:

Mooiste meisje van de klas vooral dapper

Marjolein Hartman vertelt in Het mooiste meisje van de klas open over het surfdrama. „Ik moest naar Scheveningen om hem te identificeren. Het is niet voor te stellen dat je kind op een betonnen vloer ligt met een handdoekje over zich heen. Het is niet alsof hij slaapt. Hij was koud, echt heel koud. En weet je, het moederhart wil alleen maar verwarmen. Dat geeft kortsluiting, dat begrijp je helemaal niet.”

Hoewel alles sinds die dag veranderd is, zijn er ook stabiele factoren. Onvoorstelbaar hoe dapper Marjolein Hartman en haar dochter Ivy hun leven voortzetten. Dat dat lukt is niet in de laatste plaats te danken aan het eerlijke opschrijven in haar boek Rauw. „Toch”, geeft zij ook toe, „ben ik een slap aftreksel van wie ik ooit was.”

De opbrengst van Rauw schenkt Marjolein Hartman aan de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM).

Het mooiste meisje van de klas kun je terugkijken op NPO Start.

Geraldine Kemper in Boerderij Van Dorst voor het eerst open over overleden vader: ‘Hij was verslaafd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.