Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Het blijft voorlopig warm: temperatuur ook deze week ruim boven juni-gemiddelde

Na het afgelopen tropische weekeinde kunnen we rekenen op opnieuw een warm en zonnig weekend. Alhoewel het de komende dagen wel iets afkoelt, blijft het zomers warm met lokaal tropische temperaturen.

Volgens Weeronline is het ook vandaag nog flink zonnig en warm, maar doet de temperatuur vanaf woensdag steeds een stapje terug. „Het wordt niet ineens een stuk koeler, want het blijft op grote schaal zomers warm met temperaturen boven 25 graden”, zegt het weerstation tegenover persbureau ANP. In het noorden en aan zee wordt het met zo’n 22 graden iets koeler.

Ook dit weekend warm: opnieuw kans op tropische temperaturen

Tot een officiële hittegolf komt het dus voorlopig nog niet. Het weerstation in De Bilt heeft na maandag pas twee dagen met tropische temperaturen gemeten. Voor een hittegolf zijn er minimaal drie nodig. Die worden niet verwacht. Daarvoor moet het deze week elke dag boven de 25 graden blijven, wat vooral op vrijdag lastig kan worden.

Wel lijkt het erop dat de temperaturen komende tijd niet ver onder de 25 graden zakken. En in de loop van volgend weekend kan een zuidenwind opnieuw voor tropische temperaturen zorgen. De kans op neerslag neemt daarbij ook toe, maar met temperaturen in de hoge twintigers spreekt het weerstation van ‘heerlijk festivalweer’ voor festivalgangers die dit weekend bijvoorbeeld Pinkpop, Graspop, Julianapop of Mystic Garden bezoeken.

‘Een plaknacht zit niet in de vooruitzichten’

Op zaterdag wordt het in het Limburgse Landgraaf (Pinkpop) 26 of 27 graden en zondag stijgt de temperatuur in de Limburgse heuvels naar 29 graden. Het blijft droog en de zon schijnt uitbundig, voorspelt het weerbureau. In de nachten koelt het af naar een graad of 12 tot 15. „Dat is vrij zacht, maar een echte plaknacht zit gelukkig niet in de vooruitzichten.”

Ook in de andere provincies staan er komend weekend meerdere festivals op het programma. Bij Julianapop in Julianadorp, Mystic Garden in Amsterdam en op Stadspark Live in Groningen tikt het kwik waarden van 21 tot 24 graden aan op zaterdag en 24 tot 27 graden op zondag. Het blijft ook hier droog met volop zonneschijn.

In het Belgische Dessel zijn de vooruitzichten voor Graspop vergelijkbaar met die van Pinkpop. Het is over de grens zonovergoten bij maximumtemperaturen van 26 graden op zaterdag tot ruim 29 graden op zondag. Weeronline raadt festivalgangers overal aan om zich goed in te smeren tegen de felle zon. Een onbeschermde huid kan komend weekend namelijk binnen 10 tot 25 minuten al verbranden.

Zonnebrand uit de kast dit weekend? ‘Insmeren maar en stop met smeersmoezen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.