Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 13 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Guus Meeuwis heeft geen spijt van stoppen met legendarische concerten: ‘Wil stoppen op hoogtepunt’

De Groots met een Zachte G-concertserie groeide in zestien jaar uit tot een waar begrip in de Nederlandse popmuziek. Maar aan al het moois komt een eind, want eerder dit jaar liet Guus Meeuwis weten dat hij er in 2024 mee kapt. Vandaag kondigde hij aan wanneer de allerlaatste concerten plaatsvinden en ging hij dieper in op zijn beslissing.

Fans kunnen de maand juni 2024 roodomrand in hun agenda zetten, want dan zijn de laatste Groots met een Zachte G-shows. Meeuwis treedt volgend jaar in ieder geval op 14 en 15 juni op in het Philips Stadion in Eindhoven. De kaartverkoop begint vrijdag.

Vrijdag trapt Meeuwis zijn een-na-laatste Groots-serie af. Dan vindt de eerste van drie concerten plaats. In het voorprogramma speelt FLEMMING en ook Diggy Dex en JW Roy zijn van de partij. Meeuwis belooft daarnaast nog een paar grote gastartiesten.

Een eerder interview van Metro met Guus Meeuwis in het PSV-stadion lees je hier.

Guus Meeuwis over stoppen op het hoogtepunt

De concerten begonnen in 2006 en sindsdien speelde de Brabantse zanger bijna jaarlijks in Eindhoven. „Ieder jaar wanneer ik een nieuwe editie van Groots aankondigde, was voor mij een knijp-eens-in-m’n-arm moment”, vertelt de 51-jarige Meeuwis in gesprek met persbureau ANP. „Steeds opnieuw dat gelukzalige gevoel dat ik het nóg een keer mocht gaan doen. Ik heb het geen één editie voor lief genomen, altijd met mezelf afgesproken dat ik het nooit normaal mag gaan vinden en dat ik wil stoppen op het hoogtepunt.”

Of ze al op hun hoogtepunt zijn, durft Meeuwis niet te zeggen. „Zo voelt het namelijk niet.” Toch vindt hij het een prettige gedachte dat hij het zelf heeft besloten. „Die afspraak met mezelf is blijven staan. Soms moet je dan de ballen hebben om een beslissing te nemen die je rationeel niet uit kunt leggen. Ik weet wel dat ik er dus persoonlijk zorg voor ga dragen dat 2024 niet Groots, maar Grootst wordt.”

Brabander is trots na video

Meeuwis heeft in ieder geval nog geen spijt van zijn beslissing om te stoppen met de concertserie. Al vroeg de zanger zich afgelopen week wel een aantal keer af waarom hij er ook alweer een punt achter zet. Die gedachte is extra sterk nu Meeuwis in voorbereiding is voor zijn een-na-laatste Groots-serie. „Je gaat constant op en neer”, vertelt de zanger. „Zeker als je al een hele week in het stadion bent en er opgebouwd wordt en je aan het repeteren bent.”

Meeuwis speelt komend weekeinde voor het zestiende jaar in Eindhoven, en daarnaast ging het feest twee keer niet door vanwege corona. „Dat is zo’n beetje een half leven”, mijmerde Meeuwis vandaag vlak nadat hij in het Philips Stadion werd verrast door talloze collega-artiesten die in al die jaren een gastbijdrage hebben geleverd. Het deed hem veel.

„Ik was behoorlijk verrast. Ik kreeg een video te zien van allerlei mensen die meegedaan hebben en die was lovend”, zegt Meeuwis, die in het fragment ook vele hoogtepunten van vijftien jaar Groots voorbij zag komen. „Dat is heel mooi om te zien en dan ben je extra trots op wat je hebt neergezet.”

Meeuwis ziet Flemming als mogelijke opvolger

Eén ding staat voor Meeuwis buiten kijf: hij gaat Groots enorm missen. Mocht het gemis te groot worden, dan kan hij over een aantal jaar altijd nog een nieuwe editie opzetten. „Wie weet, maar daar ga ik nu nog niet vanuit.”

Ook sprak Meeuwis over een potentiële opvolger. De zanger vindt het geen gek idee dat provinciegenoot FLEMMING op termijn zijn concertreeks in het Philips Stadion in Eindhoven overneemt. De 27-jarige FLEMMING, die zondag nog openhartig was over zijn pestverleden, brak in 2021 door met het nummer Amsterdam en scoort sindsdien hit na hit. Ook Zij Wil Mij, Automatisch en Paracetamollen werden Top 10-hits.

FLEMMING staat komend weekeinde in het voorprogramma van Meeuwis. De zanger kan dan met eigen ogen zien hoe zo’n stadionshow in zijn werk gaat. „Dan moet hij goed opletten en als hij het daarna echt van plan is, moet hij me maar bellen”, stelt Meeuwis. „Hij kan me alles vragen.”

Vorig jaar november stelde FLEMMING dat hij wel oren heeft naar een eigen concertserie zoals Meeuwis al jaren heeft. „Feest met een grote F, dat lijkt me wel wat”, zo zei hij. Volgens Meeuwis is FLEMMING „aardig op weg” naar een eerste stadionconcert. „Ik ben onwijs fan van hem. Als hij voelt dat hij er klaar voor is, dan is hij er klaar voor.”

TikTokker zet dood in scène om zijn familie een lesje te leren, verschijnt springlevend op begrafenis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.