Thom Voogt
Thom Voogt Reizen 4 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze bestemmingen liggen nét over de grens, maar zijn leuk voor een dagje weg

De vakantie staat alweer bijna voor de deur. Voor veel mensen natuurlijk dé tijd van het jaar om er eens lekker op uit te gaan. Een verre reis maken of genieten in eigen land: het kan allemaal. Maar ook voor wie iets daartussenin zoekt zijn er genoeg opties. Ben je meer fan van dagjes weg? Dan zijn dit een paar plekken nét over de grens die je zeker eens zou moeten overwegen te bezoeken.

In ons eigen land is overigens ook genoeg moois te ontdekken. Zoals de vele pittoreske en unieke dorpen die je in de verschillende provincies kunt vinden.

Dagje weg nét over de grens

1. Bad Bentheim, Duitsland

Op ongeveer twee uurtjes rijden van onze hoofdstad vind je de stad Bad Bentheim, gelegen vrijwel direct achter de Duitse grens in de deelstaat Nedersaksen. Ook vanaf bijvoorbeeld Groningen en Den Bosch is het ongeveer even lang rijden.

Bad Bentheim bevindt zich in een heuvelachtig gebied en heeft verschillende bezienswaardigheden te bieden. Zo is er een openluchttheater, enkele musea (waaronder één over zandstenen) en natuurlijk niet te vergeten het kasteel. Dat toch wel iconisch te noemen is voor deze niet al te grote stad.

2. Bosland, België

Door naar onze zuiderburen en deze is voor de echte natuurliefhebbers. Geen stad of dorp, maar een groot bosrijk gebied met de naam, hoe kan het ook anders, Bosland. Zelf noemt de website van deze bestemming het ook wel „het grootste avonturenbos van Vlaanderen.”

Naast wandelen door de bossen is er nog veel meer te beleven hier. Voor kinderen zijn er verschillende zogenaamde ‘speelbossen’ en kunnen zij onder andere een schatzoektocht of ezelwandeling doen. Verder kan men in dit groene gebied heerlijk fietsen of mountainbiken. Ook kun je de uitkijktoren ‘De reus van Lommel’ beklimmen in de Lommelse Sahara. Vanaf hier kun je op een hoogte van 30 meter de omgeving goed in je opnemen.

3. Brachter Wald, Duitsland

Toch meer een fan de Duitse natuur? Geen zorgen, want daar is meer dan genoeg van. Zoals het Brachter Wald, vlakbij het Limburgse Venlo. Een plek die rust uitstraalt en waar je met je paard goed kunt vertoeven op de verschillende paardrij-routes.

Wil je meer leren over de geschiedenis van deze omgeving? Dat kan ook zeker tijdens je bezoek aan Brachter Wald. Zo kun je bijvoorbeeld een fietsexcursie doen waarbij je meer te weten komt over het militaire verleden van deze plek.

4. Brugge, België

Voor deze bestemming ligt het er misschien wel een beetje aan wáár in Nederland je woont. Vanaf Leeuwarden zit je namelijk toch wel zo’n vierenhalf uur in de auto. Maar mocht je het ervoor over hebben, kun je natuurlijk ook gewoon een nachtje blijven. Woon je wat zuidelijker of in het midden van het land, dan is het zeker te doen om de Belgische stad Brugge een 1-daags bezoekje te brengen.

Deze historische stad is een aanrader als je hart sneller gaat kloppen van historie en cultuur. In het jaar 2000 kwam Brugge op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de binnenstad kijk je je ogen uit. De straatjes en huizen doen idyllisch aan en geven je zelfs in de winter nog een warm gevoel. Maar in de zomer is een stadswandeling vooral erg aan te raden natuurlijk. Ook vind je er een hoop Insta-waardige plekken. Bij onder meer de Bonifatiusbrug en Rozenhoedkaai zal je vast en zeker een paar mooie kiekjes kunnen schieten.

5. Borkum, Duitsland

Zin om even uit te waaien, maar heb je wel genoeg van de Nederlandse stranden en heb je de TVTAS-eilanden ook allemaal al gezien? Misschien is een dagje weg naar het Duitse eiland Borkum dan wat voor jou.

Het Duitse Borkum ligt boven de provincie Groningen en is te bereiken met een boot vanuit Eemshaven. Het is een populaire bestemming onder dagjesmensen, dus de kans is groot dat je niet de enige toerist bent.

Maar misschien vraag je je nu af: ‘Wat moet ik nou in Borkum?’ Nou, er zijn veel verschillende antwoorden mogelijk op die vraag. Voor wie op zoek is naar actieve activiteiten is er een klimpark en kun je gaan wadlopen. Meer toe aan rust? Het eiland wordt ook wel gezien als een kuuroord (die kun je er óók vinden trouwens). Het klimaat op Borkum is erg goed door de zeer schone lucht. Mensen met verschillende klachten zoals stress of astmaproblemen gaan er op doktersadvies veelal heen.

Dilemma: ‘Ik wil niet meer elk jaar met mijn schoonfamilie op vakantie en mijn man wel, wat nu?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.