Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 15 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Weer alle lof voor Even Tot Hier om lied long covid-patiënt Geertje: ‘Zit te huilen op de bank’

De mannen van Even Tot Hier hebben ook gisteravond de tv-kijkers verbaasd, ontroerd en heel hard laten lachen. De spil in het satirische actualiteitenprogramma was long covid-patiënte Geertje (maar toegegeven: ook Duncan Laurence). Het zorgde thuis op de bank voor tranen. Bij sommigen van diepe ontroering, bij anderen van het lachen.

‘Er moet meer aandacht komen voor mensen waarvan hun leven grotendeels door long covid wordt bepaald’, was gisteren de gedachte achter Even Tot Hier. De directe aanleiding van het onderwerp was minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid die de afgelopen week meldde tegen een landelijke registratie van mensen met langdurige covid te zijn. Niels van der Laan en Jeroen Woe moesten voor één keer wijken naar de zondagavond trouwens, omdat de hele zaterdagavond op NPO met de Songfestivalfinale werd gevuld.

Long covid-patiënt Geertje in Even Tot Hier

„We moeten awareness creëren”, vond Niels van der Laan zo richting het einde van Even Tot Hier. Eerder in de uitzending had Geertje haar schrijnende verhaal over long covid al verteld. Zij liep in november 2020 corona op en is er tot op de dag van vandaag allesbehalve van hersteld. Een dagje naar de dierentuin met man en kinderen zit er niet meer in. Geertje is altijd moe en schiet bij te veel inspanning „meteen in het rood”. Om nog iets voor zichzelf te hebben heeft zij leren gitaar spelen en zelfs een eigen liedje gemaakt.

Daar wisten de heren van Even Tot Hier wel raad mee. „Hoe kweek je awareness?”, vroeg Jeroen Woe zich af. „Met een hit, met een lied? Geertje had een lied geschreven! Over long covid.” De 82-jarige Peter Koelewijn viel vorige week met een lied al op in Even Tot Hier, dus waarom niet? „Ze is wel een beginner hè”, vond Van der Laan. Ze moest dus een ‘team van creative directors’ als hulp hebben, vond het komische duo. Verkleed als Duncan Laurence en zijn partner, je weet wel: het creatieve team achter Mia & Dion tijdens het Songfestival, zochten zij Geertje thuis voor de nodige tips op. Inclusief gemaakt Amerikaans accent.

https://twitter.com/Lintweetsagogo/status/1657842183091761157

Duncan en zijn geliefde (en hondje Cornald) hoorden Geertjes song aan en wisten: „Wat ik gelijk voel als creative director… Volgens mij moet het anderhalve toon hoger. Heb jij ook het idee dat het wat hoger moet?” En na het spelen: „Ja hoor, nu works it.”

Long covid-optreden met Rowwen Hèze

Uiteindelijk werd het nummer ook in Even Tot Hier gespeeld. Geertje was niet in staat om naar de studio te komen en werd vanuit haar eigen huis al zingend ‘naar Even Tot Hier gebeamd’. Ze kreeg voor haar nummer Laat Me Niet In De Steek een heuse begeleidingsband in de vorm van het Limburgse Rowwèn Heze.

En zo kreeg Geertje haar prachtige podium om aandacht voor long covid te vragen. Op een draaischijf natuurlijk, dat had dat doordachte creative team ook nog eens uit de mouw geschud. Zij zong: „Daar gaan de dagen voorbij. Stil en alleen, rustig voor mij. Waar komt de ruimte er weer? Dit is wat het is, maar ik wil meer.”

Lovende reacties op Even Tot Hier (en Geertje)

Kijkers van Even Tot Hier vonden het prachtig, goed en mooi bedacht. Social media stroomde vol met mooie reacties. „Fuck man, dat laatste liedje van #eventothier”, schreef Ilse bijvoorbeeld. „Ik heb zelf long covid en zit momenteel huilend op de bank omdat dat liedje mij gewoon raakt. Ik ben wel heel blij dat Even Tot Hier aandacht besteedt aan long covid, thanks jongens.” Ron vond het groots:

https://twitter.com/RonMagnee/status/1657849731429675009

Radio-dj Domien Verschueren:

https://twitter.com/Domien/status/1657842634772054017

En zo was er meer lof voor Even Tot Hier:

https://twitter.com/NatKBNL/status/1657841660628434944

https://twitter.com/ienvanderpol/status/1657842787641966593

https://twitter.com/hanneke_dejong/status/1658004290365947904

https://twitter.com/Begrepenklacht/status/1658001636508200961

https://twitter.com/RensMuller/status/1657983032689672192

Het fragment met Geertje kun je via het YouTube-kanaal van Even Tot Hier terugzien. 

Verbazing over ‘positieve’ Evenepoel die uit de Giro stapt: ‘Is corona daar nog een issue dan?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.