Emma Jansen
Emma Jansen Binnenland 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Peter R. de Vries Foundation lost na 29 jaar coldcasezaak van Nederlandse Maria van der Zanden op

Na 29 jaar is het lichaam van de vermiste Nederlandse Maria van der Zanden uit Putten gevonden. Het 22-jarige slachtoffer verdween in 1994 tijdens een fietstocht, zij kwam niet meer thuis. De Peter R. de Vries Foundation bracht in maart de cold case opnieuw onder de aandacht. Er is een match gevonden tussen Van der Zanden en een tot voor kort onbekende dode vrouw in Duitsland, melden de Foundation en de politie.

De vader van het slachtoffer is overdonderd door het nieuws dat zijn dochter eindelijk gevonden is.

Maria werd gevonden, maar niet geïdentificeerd

Het lichaam van Van Der Zanden werd eind augustus 1994 al gevonden door de Duitse politie, maar het kon toen niet geïdentificeerd worden. De politie in Duitsland ging uit van zelfdoding en ze werd begraven in een naamloos graf. De Nederlandse politie meldde vandaag dat er in Duitsland geen DNA-profiel van de overleden vrouw was opgesteld. Het Nederlandse opsporingsteam kon toentertijd om die reden geen match maken toen het DNA-profiel internationaal gedeeld werd.

De Peter R. de Vries Foundation kondigde in maart aan een beloning uit te loven voor de gouden tip. Daarnaast bracht de organisatie de vermissing wederom internationaal onder de aandacht. De Duitse autoriteiten reageerden met de informatie van de toen nog onbekende overleden vrouw. De Nederlandse politie zegt dat die informatie de afgelopen weken uitvoerig is onderzocht door het coldcaseteam. Daarbij zijn bijvoorbeeld de vingerafdrukken van Van der Zanden en de overleden vrouw vergeleken. Deze informatie was er in 1994 ook al, maar volgens de politie was de kwaliteit niet goed genoeg om ze in internationale databanken op te nemen. Nu heeft het onderzoek geleid tot een match tussen de vermiste Nederlandse en de overleden vrouw.

https://twitter.com/PRDVFoundation/status/1661280371139567622

Het onderzoek naar de vermiste Van Der Zanden

„Na bijna dertig jaar weet ik eindelijk waar mijn dochter is”, zegt Ab van der Zanden, de vader van Maria. „Er zijn nog heel veel vragen die wij hopelijk de komende tijd met het coldcaseteam en de Foundation beantwoord gaan krijgen. Voor nu willen wij dit nieuws even laten bezinken.”

Kelly de Vries, directeur van de Foundation, zegt dat het een dubbel gevoel is. „Aan de ene kant zijn wij ontzettend blij dat Maria is gevonden en dat haar vader nu eindelijk weet waar zijn dochter is, tegelijkertijd besef je ook dat er een enorm groot verdriet is.” De Peter R. de Vries Foundation vraagt aandacht voor diverse coldcasezaken, waarvan die van Maria van der Zanden er een was. „Het toont weer eens aan dat het werkt om aan de boom te blijven schudden. Het is fijn dat de Foundation hierdoor een grote bijdrage heeft kunnen leveren aan het vinden van Maria”, aldus de dochter van Peter R. de Vries.

Er wordt onderzocht waarom er niet eerder de link tussen de overleden vrouw en de vermiste jonge Nederlandse is gelegd. Ook onderzoekt het coldcaseteam van de politie hoe Van der Zanden van haar huis in Putten in Duitsland terechtgekomen is. Haar lichaam is gevonden in de Möhnesee, in de buurt van het Duitse Soest in Noordrijn-Westfalen. Volgens de Nederlandse politie is naast zelfdoding een misdrijf ook een reële mogelijkheid. De beloning van 250.000 euro die de Foundation had uitgeloofd, wordt niet uitgekeerd. De stichting meldt vandaag dat Van der Zanden dankzij politie-informatie is gevonden. Om die reden wordt het bedrag ingezet voor het oplossen van andere coldcasezaken.

Raven van Dorst bij Jinek over ‘bijzondere ontmoetingen’ op de boerderij én een heel speciale geit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Peter R. de Vries Foundation lost na 29 jaar coldcasezaak van Nederlandse Maria van der Zanden op
Sluiten