Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Man die eigen baby doodde en moeder de schuld gaf verkeerde in psychose

Sommige rechtszaken hebben zulke lugubere details, dat je nekharen er overeind van gaan staan. Vandaag las de officier van justitie zijn eis voor in de zaak tegen Ruud S., die zijn zes maanden oude baby met messteken om het leven bracht. De Rotterdammer hoorde acht jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. Volgens experts zou S. tijdens de gruwelijke daad in een psychose hebben verkeerd.

Het drama speelde zich af op zondag 17 juli 2022 in de flatwoning van de moeder en het slachtoffertje aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois. S. was hier met zijn vriendin, dochtertje Emily en de oom en oma van het meisje. S. nam het kindje opeens mee naar een andere kamer en sneed haar daar met een groot mes de keel door.

De moeder en oma vluchtten daarna met Emily de straat op om hulp te vragen. Zij werden door een buurman met de auto naar het ziekenhuis gebracht, waar de baby bleek te zijn overleden. De vader vertoonde zich ook op straat en op de vraag van omstanders of hij zijn eigen kindje had vermoord, zei hij ja. Daarop werd hij door de inmiddels gearriveerde politie gearresteerd.

Ruud S. verkeerde in psychose toen hij baby vermoordde

S. staat terecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem, omdat hij in dienst is van Defensie als ICT’er. Tijdens de rechtszaak verklaarde hij dat hij onder druk zou zijn gezet door de moeder en oom van het meisje. Hij zei Emily te hebben gedood nadat de moeder hem met een snijbeweging langs de hals had gebaard dit te doen. Ook verklaarde hij dat hij bang was dat ze hém anders zouden doodden en dat hij niet mocht vluchten. Waarschijnlijk beeldde hij zich dit alles in als gevolg van de psychose. „Het is het meest vreselijke wat ik ooit heb gedaan, maar ik werd door hen gedwongen”, zei hij in de rechtbank.

Volgens zijn psychiater en psycholoog verkeerde S. in een psychose als gevolg van schizofrenie. Door de paranoïde waanbeelden is de moord hem in sterk verminderde mate toe te rekenen, vinden de gedragsdeskundigen. Zij adviseren een langdurige behandeling in de vorm van tbs met dwangverpleging. Het OM neemt dat advies over. Daarnaast eiste het OM een celstraf „gelet op de aard en de gruwelijkheid van het feit.”

Drugsverslaafd en aftakelende psychische conditie

De officier van justitie schetste een beeld van een drugsverslaafde verdachte met meerdere verantwoordelijkheden en een aftakelende psychische conditie. S. was niet alleen huisvader en militair, maar bevond zich volgens de aanklager ook in een criminele omgeving als drugshandelaar en -koerier en uitbater van een webshop met nepproducten. Door gelijktijdig op meerdere borden te schaken was hij gedoemd om psychisch onderuit te gaan, zegt de officier.

Zijn drugsgebruik, hij snoof speed en blowde veelvuldig, droeg bij aan de waanbeelden. Hij heeft daarmee zelf een bijdrage geleverd aan de psychose en daarom is hij niet volledig ontoerekeningsvatbaar, vindt het OM.

31 keer hoera, de oudste hond ter wereld is jarig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.