Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Bijlmer-mishandeling: twee piepjonge tieners opgepakt, nog onduidelijk of ‘kus op de mond’ oorzaak was

Er zijn opnieuw jongens in de kraag gevat voor de beruchte Bijlmer Arena-mishandeling van afgelopen vrijdag. Het gaat om twee tieners uit de hoofdstad van slechts 12 en 13 jaar oud. Dat meldt de politie vandaag. De twee hebben zichzelf gisteren bij de politie gemeld. Over wat er aan het voorval vooraf ging, naar verluidt een ‘ongevraagde kus op de mond van een minderjarige’, houdt de politie de kaken stijf op elkaar.

De mishandeling gebeurde vrijdagavond 5 mei rond 21.25 uur. Op beelden van het incident is te zien dat iemand in een blauw vest keihard tegen zijn hoofd wordt getrapt, terwijl hij op de grond ligt. Op een gegeven moment weet het slachtoffer op te staan, maar wordt vervolgens het spoor op geduwd. De beelden werden volop gedeeld op sociale media. De politie riep later op om daarmee te stoppen. Veel mensen begrepen dat niet, omdat de daders nog niet waren opgepakt.

Negen verdachten aangehouden voor Bijlmer-mishandeling

Inmiddels heeft de politie negen verdachten aangehouden. Drie van hen zitten nog in de cel. Het gaat om een jongen van 15 jaar en om twee van 16 jaar. Een andere 15-jarige mocht onder voorwaarden de cel verlaten. Drie anderen worden niet langer verdacht „van actief aandeel te hebben gehad in de poging doodslag”, laat de politie weten. De verdachten van 12 en 13 mochten dezelfde dag naar huis. De recherche verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten in dit onderzoek.

Onderzoek naar toedracht

De politie doet nog altijd onderzoek naar de toedracht van het incident. Het Parool meldde eerder dat het slachtoffer kort voor de mishandeling een minderjarige jongen (16) ongevraagd op zijn mond zou hebben gezoend. Volgens de krant hebben minstens drie verdachten dit verklaard. De jongen heeft inmiddels aangifte gedaan van aanranding. Advocaat Richard Sussenbach staat hem bij. „Een puberbrein van een net 16-jarige jongen functioneert anders dan dat van een volwassene, zeker als hij belaagd wordt met een seksueel delict”, zei hij. Daarnaast is door meerdere verdachten geopperd dat het latere slachtoffer mogelijk onder invloed was van alcohol of drugs. „Hij leek dronken, want hij deed heel gek.”

De politie laat over de vermeende toedracht niets los. Het slachtoffer is nog altijd niet gevonden. Wel heeft de politie met een man gesproken die het slachtoffer na de mishandeling op het perron heeft geholpen. Volgens de getuige sprak het slachtoffer geen Nederlands en een beetje Engels, zijn accent zou Italiaans zijn. De man zou zo’n 40 jaar zijn.

5 moederdagcadeautjes waar iedere moeder blij van wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.