Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 7 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

154 supporters opgepakt in metro vanwege zingen spreekkoren

Het moet nu maar eens afgelopen zijn met spreekkoren en beledigende liedjes onder de supporters. Daar zijn veel mensen het binnen het voetbal over eens, maar waar begin je? De politie heeft gisteren een stap gezet door een grote groep zingende supporters die onderweg was naar een voetbalwedstrijd in Amsterdam aan te pakken.

De politie laat weten dat het in de hoofdstad 154 voetbalsupporters heeft aangehouden. Ze zongen antisemitische liederen in de metro. De mensen zijn aangehouden voor groepsbelediging, meldt de politie. De metro, die op weg was naar de Johan Cruijff ArenA, werd rond 19.30 uur stilgezet bij station Strandvliet. Daar werd een paar jaar geleden ook al eens een metro stilgezet om honderden supporters op te pakken.

Volgens de politie werden de supporters meerdere keren gewaarschuwd om te stoppen, maar deden ze dat niet. Het gaat om supporters van AZ. Ajax speelde zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen deze club, die overigens doelpuntloos eindigde. Daardoor is de misère voor de voetbalclub uit de hoofdstad alleen maar groter geworden, nu het de felbegeerde tweede plek in de Eredivisie definitief uit het oog verliest.

Tevredenheid na oppakken supporters die spreekkoren zingen

De groep maakte het nog bonter, want sommige supporters, onbekend is hoeveel, zouden ook vernielingen hebben gepleegd, onder meer in het metrostel waar ze in zaten. Hier zijn verder nog geen details over bekend. Persfotografen van VLN Nieuws melden dat de groep in bussen van vervoerder GVB is overgebracht naar een cellencomplex in het oosten van de stad. In de bussen bleef het gezang overigens doorgaan, hoorden de fotografen. Ook werd van in ieder geval een van de bussen het raam vernield. Verschillende mensen hingen uit het vernielde raam.

De voorzitter van het Centraal Joods Overleg, Chanan Hertzberger, laat in een reactie aan persbureau ANP weten dat de organisatie blij is dat de supporters zijn opgepakt. „Centraal Joods Overleg is tevreden met het besluit om in te grijpen en antisemitisme lik op stuk aan te pakken.”

‘Heftig geweldsincident’ op station: slachtoffer geschopt en op spoor geduwd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.