Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 7 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Talkshow-smak is niet uniek: ook minister kwam lelijk ten val op live tv

Wie te gast is in een talkshow let nu wel twee keer op bij het opstaan of gaan zitten. Want je zal maar een lelijke val maken en al bloedend op de grond liggen te kermen van de pijn. Van talkshowhosts hoef je in zo’n geval niet altijd hulp te verwachten, zo werd deze week duidelijk in Op1.

Dinsdagavond viel een van de gasten tijdens de uitzending op de grond, en die was ‘even niet oké’. Maar presentatoren Charles Groenhuijsen en Margje Fikse deden weinig anders dan verslag doen van het ‘voorval’.

Zo’n smak in een talkshow is niet uniek, want oplettende kijkers hadden enkele weken daarvoor ook al een talkshow-val op live televisie opgemerkt. Dat ging om minister Karien van Gennip van Sociale Zaken, die buiten beeld een lelijke val maakte toen ze te gast was bij Buitenhof. Journalist en oud-correspondent Tim de Wit bevestigde het incident vrijdagavond toen hij te gast was bij Jinek. Hij was er namelijk bij. „Heel raar om dat op live televisie mee te maken.”

Val nadat zitten op stoel misgaat

Dat het bij Jinek nog even over de Op1-val ging, had alles te maken met de parodie die Tim de Wit samen met Arend-Jan Boekestijn ervan maakte in zijn podcast. Eva Jinek wilde toch nog even weten waarom hij die parodie had gemaakt. „We proberen altijd iets te doen met het nieuws uit die week. Wij dachten: daar moeten we iets mee.”

Even later vertelt Tim de Wit dat er enkele weken geleden ook sprake was van een talkshow-smak, die veel minder aandacht kreeg. „Ik was toevallig bij Buitenhof, waar het ook gebeurde. Maar daar was het niet in beeld. Dat was met minister Van Gennip. Ik moest toen aan tafel gaan zitten en achter mij viel zij. Ze ging heel ongelukkig zitten op haar stoel.”

‘Je schrikt je natuurlijk dood’

„En jij bent er overheen gestapt?”, vraagt Marc-Marie Huijbrechts lachend aan de verslaggever. „Nou ja, Pieter Jan Hagens, de presentator, die schrok zich natuurlijk dood. Dus die vroeg dan ook: gaat het? Ze stond snel op en het ging ook wel. Maar het is wel raar om dat live op televisie mee te maken.”

Hij voegt er daarna aan toe: „Je schrikt natuurlijk en ik draaide me om. Maar toen zag ik haar alweer opkrabbelen, dus het ging gelukkig wel weer goed met haar.”

Minister maakt val op live televisie: ‘Hoo, oh!’

Na wat diepgravend onderzoek blijkt het te gaan om de Buitenhof-uitzending van zondag 16 april. Nadat Karien van Gennip een kwartier is geïnterviewd door Pieter Jan Hagens, moet ze plaatsmaken voor onder andere Tim de Wit. Terwijl de dienstdoende presentator hem aankondigt, horen kijkers buiten beeld het nodige kabaal. Het blijkt Van Gennip die ten val komt. „Hoo, oh!”, roept Hagens op live televisie. „Daar ging iets mis.”

Hij kijkt even en ziet dat het lijkt mee te vallen. „Mevrouw Van Gennip die kwam niet helemaal goed terecht, maar… gaat het goed met u?”, vraagt hij. Ja, lijkt ze te zeggen. „Oh, gelukkig. Niks aan de hand.”

Ophef over reactie Op1-presentatoren nadat gast valt: ‘Tot zover het empathisch vermogen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.