Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 17 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel te doen rondom voorleesmiddag dragqueens: nazi- en pedokreten, bedreigingen en een aanhouding

Een voorleesmiddag voor kinderen door dragqueens (mannen die een vrouwelijk alter ego kiezen) in Theater LantarenVenster is gisteren niet zonder slag of stoot verlopen. Het evenement in Rotterdam trok zowel voor- als tegenstanders, die elkaar harde kreten toebeten. Ook op sociale media maakte het de tongen flink los.

In aanloop naar het evenement in Rotterdam waren tientallen bedreigende telefoontjes binnengekomen bij LantarenVenster, zo meldde het theater eerder. De voorleesmiddag was door de organisatie in stilte enkele uren naar voren verschoven. Dit om ouders en kinderen niet bloot te stellen aan betogers die zich tegen het evenement hadden uitgesproken. De voorleesmiddag was voor 14.00 uur aangekondigd, maar werd verschoven naar 10.30 uur. De ophef rondom dit onderwerp is niet nieuw: in 2018 werd er in Nijmegen een voorleesmiddag door dragqueens afgelast door dreiging.

Honderden betogers bij voorleesmiddag dragqueens

Het evenement trok enkele honderden betogers, zowel voor- als tegenstanders van het voorleesevenement. Toen zij zich bij het theater meldden, was de activiteit al afgelopen. Volgens NRC schreeuwden zij harde kreten naar elkaar. De tegenstanders noemden de voorstanders „pedofielen” en andersom „nazi’s.” De twee dragqueens die hadden voorgelezen kwamen hand in hand uit het theater, waarna een ei in hun richting werd gegooid. Actievoerders die sympathiseren met de voorleesmiddag ontvingen de twee dragqueens met gejuich.

Onder andere de jongerenafdeling van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD) en conservatieve LGBT+-organisatie Stichting De Roze Leeuw schaarden zich bij de tegenstanders. Om confrontaties te voorkomen had de politie zich tussen voor- en tegenstanders opgesteld.

Het bleef rustig bij het theater, op enkele kleine opstootjes na. Zo hield de politie een groepje voorstanders van de voorleesmiddag tegen die naar tegendemonstranten van de extreemrechtse organisatie Voorpost wilden lopen. De voor- en tegenstanders van de voorleesmiddag bleven tot enkele uren na het evenement bij LantarenVenster staan, al werd het aantal betogers geleidelijk aan kleiner.

Een aantal reacties op Twitter:

https://twitter.com/Kees71234/status/1647583941115752451?s=20

https://twitter.com/harmbeertema/status/1647145240908955648?s=20

https://twitter.com/mevrouwadvocaat/status/1647589047760502785?s=20

https://twitter.com/esjedelaat/status/1647870536293203968?s=20

Vrouw aangehouden voor opruiing en bedreiging

Een 51-jarige vrouw is zaterdagavond aangehouden op verdenking van opruiing en bedreiging. Dat meldt de politie gisteren. De opruiende en bedreigende teksten werden online geuit en waren gericht op de voorleesmiddag voor kinderen door dragqueens. „Dat mensen van mening verschillen, is een gegeven. Dat mogen uiten door bijvoorbeeld te demonstreren is een groot goed in een democratie. Maar opruien en bedreigen is strafbaar”, zegt de politie, die laat weten verder onderzoek te doen naar de uitingen.

‘Coronagezichten’ als Rutte, De Jonge, Van Dissel en Kuipers in 2025 openbaar verhoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.