Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 mrt 2023
Leestijd: 1 minuut

Stakingsgolf in Nederland zet door: zorg staakt binnenkort 24 uur

De stakingsgolf in Nederland is voorlopig nog niet ten einde. Na het streekvervoer en de vuilnisophalers, leggen nu ziekenhuismedewerkers op 16 maart het werk neer. De medewerkers eisen een beter cao-voorstel van ziekenhuizen.

Om precies te zijn begint de staking van ziekenhuispersoneel donderdag 16 maart om 08.00 uur. Op 64 locaties van verschillende ziekenhuizen wordt die dag gewerkt alsof het een zondag is, wat betekent dat in principe alleen spoedeisende zorg doorgaat.

Staking zorgpersoneel verschillend per ziekenhuis

Het aantal afdelingen dat meedoet aan de actie verschilt per ziekenhuis, zegt vakbond FNV. Zo is het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen volgens de vakbond vrijwel helemaal dicht, maar doet op andere plekken enkel een deel van de afdelingen mee. De staking was eerder al aangekondigd, maar de datum was nog niet bekend. Op de dag van de staking zijn er „diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis”, meldt FNV. „Ook zijn er diverse toespraken van aanwezige vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers.”

FNV waarschuwt voor storm aan stakingen: ‘Jaar nog nooit begonnen met zoveel acties’

Beter cao-voorstel

De medewerkers eisen een beter cao-voorstel van de ziekenhuizen. De vakbonden hebben een loonsverhoging van 10 procent dit jaar plus 100 euro voorgesteld. Ook willen de bonden dat werknemers die met het ov naar hun werk gaan hun volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de vergoeding voor gereden kilometers omhoog gaat. Verder willen de bonden betere afspraken over werktijden en roosters.

Onderhandelaar namens werknemersorganisatie FBZ Rob Koster zegt dat medewerkers „willen dat er een goede cao komt voor alle zorgprofessionals. Het is de hoogste tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de werkdruk”. De cao geldt voor ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Twijfel of je stamceldonor wilt worden? ‘Jij bent degene die misschien wel iemands leven redt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.