Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 31 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Blijft het kabinet staan? Dit heeft Rutte erover te zeggen

Na de gigantische winst van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen had het kabinet geen andere keuze dan na te denken over wat ‘het signaal van de kiezer’ voor hen betekende. De top van het kabinet kwam daarom bijeen om te praten over de toekomst van het kabinet. Kan zij gewoon doorgaan zoals voorheen? Premier Mark Rutte is positief, maar niet geheel overtuigend: „Ik dénk dat we hieruit kunnen komen.”

Het laatste kabinetsberaad liep in de nacht van donderdag op vrijdag. D66-leider en vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet, zegt dat de top van het kabinet „nog steeds in gesprek” is.

Kabinet in overleg over resultaat verkiezingen

De vraag die centraal stond bij het overleg van de top van het kabinet, is hoe het kabinet gehoor geeft aan het signaal dat de kiezers hebben afgegeven. Alhoewel Rutte dus denkt dat het kabinet hieruit komt, wil hij niet zeggen of hij optimistisch is over het overleg.

ChristenUnie-vicepremier Carola Schouten sprak wel van een „flink gesprek”. De coalitiepartijen liggen op enkele belangrijke vraagstukken ver van elkaar af. Vrijdag wordt er met de hele ministersploeg nog doorgesproken, tijdens de wekelijkse ministerraad.

Verbeteringen aanbrengen op ‘grote dossiers’

Het kabinet lijkt te worstelen met een brief die het voorafgaand aan een belangrijk debat met de Tweede Kamer op dinsdag wil sturen. Rutte zei eerder deze week verbeteringen te willen aanbrengen op „grote dossiers” waar de kiezer volgens de kabinetstop zorgen over heeft. Maar het is nog steeds onduidelijk welke oplossingen het kabinet nu precies voor ogen heeft.

Kaag vertrok tegelijk met CDA-leider Wopke Hoekstra, die na afloop niets wilde zeggen over de voortgang van het overleg. Waar de leiders en secondanten van D66 en CDA voor middernacht het ministerie verlieten, bleven ChristenUnie-vicepremier Schouten en haar secondant langer binnen, met premier Rutte. De VVD-leider werd bijgestaan door minister Mark Harbers.

Ook Harbers en Schouten zeiden na afloop van het gesprek dat het kabinet in gesprek blijft.

Waarom ‘loud leaving’ dé oplossing kan zijn voor werkstress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.