Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 3 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Oversterfte weer verdwenen, hoe kan dat?

Het kan je moeilijk zijn ontgaan: Nederland kampt de afgelopen jaren met een mysterieuze oversterfte. De laatste twee weken van januari laten echter een ander beeld zien. Voor het eerst in een jaar tijd was er meerdere weken geen sprake van oversterfte in Nederland.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Voor het eerst in een jaar gaan oversterfte

Het is voor het eerst in bijna een jaar dat er meerdere weken geen oversterfte werd geregistreerd, meldt het CBS. Vorig jaar was dat alleen in het voorjaar, één week in mei en één week in september het geval. Oversterfte wil zeggen dat er meer mensen overleden dan voor die periode verwacht wordt, op basis van cijfers uit het verleden.

In januari overleden bijna 15.000 mensen en was er sprake van een scherpe daling in het sterftecijfer, zegt het CBS. Die daling was zo sterk, dat er in de laatste twee weken zelfs geen sprake meer was van oversterfte. In december was er juist nog een piek in het aantal sterfgevallen.

‘Na een piek volgt altijd een daling’

De daling van de afgelopen weken past volgens onderzoeker Ruben van Gaalen van het statistiekbureau bij de verwachting: na een piek volgt altijd een daling. De piek in december valt volgens hem samen met het hogere aantal coronagevallen rond die tijd. Het aantal coronabesmettingen nam in januari af en dat is mogelijk een van de verklaringen van de daling in het sterftecijfer. Vanaf half december was er bovendien sprake van een griepgolf. Het aantal griepgevallen neemt sinds een aantal weken weer af.

Maar de precieze doodsoorzaken heeft het CBS nog niet. Die volgen altijd met enige vertraging. Tot dusver zijn voor alle overledenen uit 2022 tot en met september de doodsoorzaken bekend. Hoe het kan dat er dus de laatste twee weken van januari geen oversterfte meer was, valt niet helemaal te zeggen. Ook is het volgens Van Gaalen afwachten of het relatief lage sterftecijfer aanhoudt.

Onderzoek naar oversterfte

Er is nog geen antwoord op de vraag waar de oversterfte in de afgelopen jaren vandaan komt. Begin deze maand werd bekend dat elf teams geld krijgen om onderzoek te doen naar de oversterfte gedurende de coronapandemie. De studies moeten helpen om duidelijk te maken waardoor dat kwam.

Robert Verheij, hoogleraar aan de Tilburg University en onderzoeker bij onderzoeksinstituut Nivel, zei eerder dat het de vraag is of er ooit een sluitende verklaring zal komen. Veel factoren kunnen namelijk een rol kunnen spelen bij de sterftecijfers.

Deze 10 zinnen gebruiken slaapcoaches om kinderen in bed te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.