Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 26 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Ook CIA-baas waarschuwt dat China wapens naar Rusland wil sturen

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA is er zeker van dat China overweegt om wapens aan Rusland te leveren voor de oorlog tegen Oekraïne. Dat zegt Bill Burns, de directeur van de inlichtingendienst, in een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS News.

Volgens Burns is er echter nog geen definitieve beslissing genomen en door die informatie bekend te maken hoopt de Amerikaanse regering de beslissing van China te kunnen beïnvloeden. Hij noemt de mogelijke wapenleveranties van China een „hele riskante en onverstandige gok”.

Wapenleverantie aan Rusland heeft ‘ernstige gevolgen’

Vorige week waarschuwde ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, al voor de mogelijkheid dat China wapens gaat leveren aan Rusland. Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Chinese collega Wang Li. Blinken gaf verder geen details, maar zei wel dat wapenleverantie aan Rusland ‘ernstige gevolgen’ zou hebben. EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwde daarna dat China daarmee ‘een rode lijn’ zou overgaan.

China reageerde fel op deze uitspraken en ontkent dat het wapens wil leveren aan Rusland. Buitenlandminister Wang zei vorige week na het gesprek met Blinken dat zijn land „niet werkeloos heeft toegekeken of olie op het vuur heeft gegooid” bij het conflict. Hij zei dat hij gelooft dat ‘sommige krachten’ niet willen dat er succesvolle vredesonderhandelingen komen.

China komt met twaalfpuntenplan

China  ziet zichzelf als neutrale partij in de oorlog en zegt een bemiddelende rol te willen spelen om het conflict tot een einde te brengen. Vrijdag, precies een jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel, kwam het land daarom met een twaalfpuntenplan. Daarin staat onder andere dat sancties die niet door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn goedgekeurd tegengegaan moeten worden. Ook moet er een verbod komen op de ontwikkeling en het gebruik van biologische wapens en wil China dat de veiligheid van kerncentrales gewaarborgd wordt.

Volgens het Westen is China echter geen neutrale partij. Veel westerse leiders zien het land als de belangrijkste bondgenoot van Rusland, onder andere omdat China de Russische invasie nog niet veroordeeld heeft.

Poetin voor menigte in stadion: ‘Rusland, Rusland!’ en ‘glorieuze verdedigers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ook CIA-baas waarschuwt dat China wapens naar Rusland wil sturen
Sluiten