Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Staat voor de rechter gesleept om long covid: ‘Geef zorgmedewerkers compensatie’

FNV en CNV slepen de overheid voor de rechter om financiële compensatie te eisen voor zorgmedewerkers die door long covid arbeidsongeschikt zijn geraakt. „De overheid weigert tot op heden hulp te bieden om de urgente financiële nood die bij deze zorgmedewerkers is ontstaan, weg te nemen”, stellen de vakbonden. Ze hebben de Staat daarom vandaag gedagvaard.

Door long covid kunnen patiënten veel minder uitvoeren dan zij gewend waren.  De bonden eisen dat alle zorgmedewerkers die door hun coronabesmetting hun oude werk zijn kwijtgeraakt zo snel mogelijk een voorschot krijgen van 22.839 euro. Dat bedrag is niet willekeurig gekozen: het is in lijn met financiële regelingen die eerder werden ingesteld voor mensen met andere beroepsziekten, zoals asbestkanker. FNV en CNV stellen dat de overheid wat long covid betreft onrechtmatig handelt. De staat moet van de bonden binnen vier weken een instantie aanwijzen die de geëiste voorschotten gaat uitkeren. Gebeurt dat niet, dan komt er een kort geding voor de rechter.

Veel long covid-patiënten baan kwijt

Volgens de bonden zijn inmiddels ongeveer duizend zorgmedewerkers die tijdens de coronapandemie besmet raakten en long covid opliepen hun baan kwijtgeraakt. Ze verloren daardoor een deel van hun inkomsten. „Doordat ook de kosten voor hun revalidatietraject vaak maar tijdelijk vergoed worden, stoppen ze daarmee en is er nog minder zicht op herstel”, voegen FNV en CNV eraan toe. Een deel van deze mensen is volgens hen nu aangewezen op de voedselbank, sommige mensen hebben hun huis moeten verkopen.

„FNV en CNV vinden dat de overheid niet alleen moreel, maar ook juridisch verplicht is deze zorgmedewerkers op korte termijn financieel tegemoet te komen”, stellen de bonden. Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV wijst erop dat zorgmedewerkers aan het begin van de pandemie moesten doorwerken, terwijl er een gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes was. „Later bleek dat de Staat al voor de uitbraak herhaaldelijk was gewaarschuwd, maar te laat en niet voldoende maatregelen trof”, aldus Jong.

Bonden zijn het zat

Over compensatieregelingen na long covid worden nu al zo’n tweeënhalf jaar gesprekken gevoerd tussen het ministerie van Volksgezondheid en de bonden. Nog altijd is er geen eindresultaat, omdat over de voorwaarden geen overeenstemming werd bereikt. De bonden zijn het nu beu en gaan het daarom via de rechter proberen.

De toekomst door de ogen van kinderen: auto’s waar wortels en tomaten op groeien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.