Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 28 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Verdubbeling van incidenten met drugslabs, ‘zorgelijk’ volgens politie

Het afgelopen jaar zijn er veertien ernstige incidenten geweest met drugslabs; branden, explosies en er vielen drie doden. Dat is ruim het dubbele van een jaar eerder. Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de politie, stelt die verdubbeling „zorgelijk” te vinden.

Het jaar daarvoor, 2021, telde zes van dit soort ernstige incidenten – een persoon kwam toen om bij zo’n gebeurtenis. „Niet alleen de veiligheid van de criminelen zelf, maar ook van omwonenden is in het geding”, zegt Woelders over de cijfers van afgelopen jaar.

Drugslabs

In onder meer het Friese Haule kwam dit jaar iemand om na een chemische ontploffing, een ander raakte zwaargewond. Ook bij drugslabs in Kiel-Windeweer (Groningen) en het Noord-Hollandse Zaandam vonden agenten een dode. En in het Gelderse Beesd knalde een oververhitte ketel door een dak.

Drugslabs zitten nu op veel meer plaatsten, verspreid over het land, aldus de politie. Eerst vond je ze vooral in het zuiden van het land, maar nu ook in het oosten en noorden. En in grote steden, zoals Alkmaar, Den Haag en Rotterdam. Volgens Woelders zijn de meer ervaren ketelbouwers en zogenoemde ‘koks’ die de synthetische drugs maken de afgelopen tijd opgepakt. Daar zijn onervaren mensen voor in de plaats gekomen. „Daardoor zien we nu meer incidenten, zoals branden en explosies. Met alle gevolgen voor de omgeving”, aldus Woelders.

Melding maken

Hij benadrukt dat het belangrijk is dat mensen verdachte situaties melden bij de politie. De politie roept daarom „het publiek op om verdachte signalen te blijven melden: chemische geuren, afgeplakte ramen en deuren, verdachte personen die op vreemde tijden rondrijden met busjes”.

Over het opvolgen van die tips stelt hij overigens direct: „De recherche kan niet alle tips opvolgen. De politie staat op alle vlakken fors onder druk. Maar als de veiligheid van bewoners in het geding is, moeten we handelen.”

Het nieuwe jaar komt eraan! Wat wijzigt er in 2023 qua wet- en regelgeving?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.