Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Özcan Akyol reageert op aantijgingen richting ‘vriend’ Matthijs van Nieuwkerk: ‘Verdedigen voor autoritair leiderschap?’

De heren van Vandaag Inside kaartten gisteravond het verwachte artikel van De Volkskrant over Matthijs van Nieuwkerk aan. Waarin hij waarschijnlijk wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag in de tijd van het programma De Wereld Draait Door. Tafelgast Özcan Akyol, die ook bevriend is met Van Nieuwkerk, reageert op die vermoedens en Johan Derksen heeft nog wel een advies voor de oud-DWDD-presentator. 

Aan tafel bij de VI-mannen gaat het in eerste instantie, wederom, over het programma Chansons!! met Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk. Maar daarna slaat René van der Gijp een andere weg in. „Matthijs zijn stukje komt deze week toch? In De Volkskrant”, vraagt Van der Gijp aan zijn collega Wilfred Genee. „Oh over wat er allemaal gebeurd is achter de schermen”, reageert Genee. Waarna Johan Derksen benadrukt dat het waarschijnlijk om een hele bijlage gaat. „De tiran”, concludeert Genee.

Özcan Akyol reageert op aantijgingen richting ‘vriend’ Matthijs van Nieuwkerk 

Volgens Van der Gijp is Van Nieuwkerk er behoorlijk mee in de weer. En daarna kaatst hij de bal richting tafelgast Özcan Akyol, die ook bevriend is met Van Nieuwkerk. „Ik lees ook overal dat er een stuk komt. Maar ik weet niet wat er in gaat staan, dus dat is afwachten”, reageert Akyol.

Genee benadrukt dat De Volkskrant er lang over gedaan heeft om dat stuk te schrijven. „Die hebben er vijf maanden over gedaan, dus dan zijn ze verplicht tegenover zo’n hoofdredactie om met iets te komen”, zegt Derksen. „Wat ik in het wereldje hoor, was het een lastige man. Maar die man dat was topsport. Iedere avond het best bekeken programma van heel Nederland.” Volgens Derksen valt tegenwoordig de term ‘grensoverschrijdend gedrag’ wel erg snel. „Er zijn wel eens van die redactieleden die er niks van bakken of slecht werk leveren en dat word je wel eens ongenuanceerd. Dan scheld je ze de huid vol. Dat heet nu grensoverschrijdend gedrag en kun je op gepakt worden. Ik vind dat allemaal niet zo erg. Dat gebeurt in ieder bedrijf.”

Johan Derksen geeft advies over beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag

Genee wil bij Akyol peilen of Van Nieuwkerk op de ophef gaat reageren. Iets wat Akyol niet weet. „Ik denk dat dat afhankelijk is van wat er in dat stuk staat. En dat hij op basis daarvan wel of niet gaat reageren. Als het allemaal bullshit is, dan kun je ook zeggen: ‘Dit slaat nergens op’. Maar als je gaat reageren, ga je je ook verdedigen.” Waarna hij zich aansluit bij de woorden van Derksen. „Als het autoritair leiderschap is, moet je je dan daarvoor gaan verdedigen?”

Volgens Derksen moet Van Nieuwkerk nergens op gaan reageren. Maar hij vreest dat de oud-Wereld Draait Door-presentator vanwege zijn ijdelheid niet tegen deze verhalen kan. „Dat vindt hij heel erg dat dit gebeurt, maar je moet er schijt aan hebben. Niet op reageren, want je weet hoe kranten zijn. Gaan ze eerst zoiets publiceren, maken ze je helemaal af in een paar pagina’s. En dan zeggen ze: ‘Je kunt in een interview het helemaal vertellen’. Dan hebben ze nog een keer Matthijs, niet doen”, adviseert Derksen. „Of met de concurrentie dan, als je het doet.”

Je kijkt Vandaag Inside terug via KIJK

Na klimaatactivist overvalt ‘Oranjeactivist’ de Jinek-studio: ‘Geouwehoer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.