Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Volgens CBS is er geen direct verband tussen toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen

De toeslagenaffaire is toch wel een van de zwarte bladzijdes uit het overheidsbeleid van de afgelopen jaren. Inmiddels zijn zes van de 206 uithuisgeplaatste kinderen thuis. Maar volgens het CBS was het niet de toeslagenaffaire die de kans op jeugdbescherming vergrootte, zoals wel de afgelopen tijd klonk.

Een speciaal ondersteuningsteam heeft de taak gekregen zich over deze zaken te ontfermen. Naast zes herenigingen, blijken acht kinderen opnieuw contact met hun ouders te hebben.

Zes van 206 uithuisgeplaatste kinderen thuis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) deelde de resultaten van het ondersteuningsteam vandaag met de Tweede Kamer. Dit team werd in april opgericht, om gedupeerde ouders en kinderen bij te staan naar aanleiding van de toeslagenaffaire. En daarvoor vervolgstappen te bepalen.

237 ouders en acht kinderen meldden zich bij dit team. Volgens Weerwind is er genoeg capaciteit om alle aanmeldingen van ouders en kinderen op te pakken. „In vrijwel alle gevallen lukt het om binnen enkele dagen contact op te nemen met de ouder om het traject te starten”, schrijft de minister.

CBS: ‘Geen verband tussen uithuisplaatsingen en toeslagenaffaire’

Sinds juni kunnen gedupeerden van de beruchte toeslagenaffaire een beroep doen op kosteloze rechtsbijstand. Dit is bedoeld voor procedures die gaan over een uithuisplaatsing of gezagsbeëindiging. En hier kunnen ouders tot eind 2024 gebruik van maken. Daarvoor dienden 29 ouders een aanvraag in.

Inmiddels is bekend dat er sinds 2015, 1675 kinderen door de toeslagenaffaire, en het daarbij behorende beleid van de Belastingdienst, uit huis werden geplaatst. Dat concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na aanvullend onderzoek trekt het CBS vandaag de conclusie dat er geen verband is tussen de toeslagenaffaire en de uithuisplaatsingen. „Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat zij extra vaak in aanraking zijn gekomen met de kinderbescherming als gevolg van de toeslagenaffaire”, aldus de onderzoekers. Het CBS nam de zaak nog verder onder de loep in opdracht van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Kenmerken

De groep ouders die slachtoffer was van de toeslagenaffaire had weliswaar een grotere kans om in aanraking te komen met de kinderbescherming. Maar dat was echter ook al zo voordat zij gedupeerd raakten. Zij vielen namelijk onder een meer kwetsbare doelgroep.

Wel bleek dat ouders met bepaalde kenmerken een grotere kans liepen op ingrijpen van kinderbescherming, maar dit stond dus niet in verband het de toeslagenaffaire. Vooral eenoudergezinnen (met name alleenstaande moeders), arme gezinnen en gezinnen met een niet-Nederlandse afkomst zijn gedupeerd, blijkt uit het onderzoek.

Individuele gedupeerden

Overigens sluit het CBS niet uit dat er mogelijk individuele gedupeerden zijn die als gevolg van de toeslagenaffaire wel zo erg in de problemen zijn gekomen dat er kinderbeschermingsmaatregelen ingezet zijn. Eerder deden twee gedupeerde kinderen van de uithuisplaatsingen nog hun verhaal bij Op1.

Jeugdzorg voor de rechter slepen wordt moeilijker, advocaten vrezen die aanpak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.