Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Boodschappen worden nóg duurder: met deze stijging dreigen leveranciers

Schrik je je nu al een hoedje als je je mandje boodschappen afrekent? Zet je dan maar schrap: boodschappen worden volgend jaar waarschijnlijk nóg duurder. Leveranciers dreigen hun prijzen met 10 procent te verhogen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Vandaag praatte BNR Nieuwsradio met FD-journalist Jan Braaksma over het schrijnende vooruitzicht.

Deze boodschappen worden het duurst

Braaksma vertelt dat we nu in het seizoen zitten waarin er wordt onderhandeld over de prijzen van volgend jaar. „Gedurende het jaar is dat nu ook wel een paar keer gebeurd, omdat de inflatie zo razend hoog was dat de contracten gewoon opengebroken moesten worden. Maar het is gebruik in de supermarkt-business dat je één keer per jaar een contract afsluit, en die tijd is nu. Dus er wordt nu flink gesteggeld onderling.” 

Uit een rondje dat Braaksma langs de supermarkten maakte bleek dat we volgend jaar waarschijnlijk dieper in de buidel moet gaan tasten, maar welke producten worden nu eigenlijk het duurst? „Alles waar grondstoffen in zitten. Granen worden veel genoemd. Alles met suiker, alles wat energie-intensief is, dus wat veel moeite kost om te maken. Versproducten vallen relatief mee hoor ik, dus dat scheelt nog. Maar dat neemt niet weg dat er een hele rits met dubbele cijfers gaan stijgen. Ik sprak een supermarktdirecteur die zei: ‘We zien maar weinig voorstellen voorbijkomen met enkele cijfers stijging.’” 

Braaksma: ‘Supermarkten zien hun mensen naar discounters lopen’

Dat de leveranciers hun prijzen verhogen, houdt niet altijd in dat consumenten dit ook in hun portemonnee gaan voelen.  Supermarkten zijn soms huiverig om de verhoogde prijzen door te berekenen. „Ze zien mensen naar de discounters lopen. Het marktaandeel van Aldi en Lidl is de afgelopen maanden behoorlijk gestegen”, vertelt Braaksma. „Ze zien mensen de A-merken inruilen voor de huismerken. Die blijken vaak toch wel ongeveer hetzelfde te zijn, en een stuk goedkoper. Mensen gaan toch opletten en je wilt ook niet als supermarkt die consument van je wegjagen.” 

Volgens de journalist hebben klanten ook niet altijd door hoe de prijsverhogingen tot stand komen. „Ze denken dat jij de prijzen verhoogt als je een supermarkt bent. Ze denken niet: ‘Oh, Coca-Cola heeft de prijzen verhoogd’. Ze denken: ‘Albert Heijn heeft de prijzen verhoogd.’ Om maar iets te noemen.” 

‘Lege schappen zouden weer voor kunnen komen’

Eerder dit jaar zorgden stukgelopen onderhandelingen tussen supermarkten en leveranciers in enkele gevallen voor lege schappen. Dat zou zomaar weer kunnen voorkomen. „Toen was het Nestlé dat bijvoorbeeld een tijdje niet bij Albert Heijn in de schappen lag. En Fuze Tea wat even niet bij Jumbo verkrijgbaar was. Omdat ze er gewoon niet uitkwamen. Niemand is erbij gebaat, de mensen die ik heb gesproken zeggen ook allemaal: ‘We willen het liever niet.’ Maar ja, je moet ook af en toe even je poot stijf houden. Dat geldt zowel voor de supermarkten als voor de leveranciers. Want die leveranciers gaan ook ergens in met een doel, om hun kosten goed te maken. Grondstoffen, transport.” 

Volgens Braaksma vermoeden sommige mensen dat A-merken de onderhandelingen aangrijpen om hun winstmarge een klein beetje op te krikken. „Dat zijn ook de merken die die macht hebben, want een grote supermarkt zonder Coca Cola of Lays is bijna ondenkbaar.”

Zorgen om NS die kantoorpersoneel omtovert tot conducteurs: ‘Hoe gaan zij om met agressie en zelfdoding?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.