Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 5 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Bekende Britse serie-quote toegevoegd aan Dikke Van Dale

Een Engelse quote uit een film of serie die een plek krijgt in het Nederlandse woordenboek Dikke Van Dale. Dat lijkt misschien een gekke combinatie, maar het gebeurt. Nu dus ook met de quote ‘And now for something completely different‘ uit de Britse serie Monty Python.

De quote wordt na een halve eeuw nog steeds veelvuldig gebruikt in Nederlandse teksten, zegt Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, in het radioprogramma Volgspot.

Quote in Dikke Van Dale: ‘And now for something completely different’

Wat betekent de Monty Python-quote? „De quote is synoniem geworden voor een heel snelle, bijna absurdistische overgang”, legt Den Boon uit. „Je hebt het ergens over en dan schakel je over naar een heel ander onderwerp en gebruikt deze frase om die overgang duidelijk te maken.” De aanhaling heeft zich ingeburgerd in de Nederlandse taal volgens de Dikke Van Dale, en verdient daarom een plek in het woordenboek. Zo klinkt de quote in de oorspronkelijke serie:

Niet ongebruikelijk

Het is trouwens niet ongebruikelijk dat Britse woorden of zinnen in de Van Dale belanden als die in het Nederlandse taalgebruik worden overgenomen. „Dat geldt voor woorden, denk aan internet, net zo goed als voor uitspraken”, verduidelijkt Den Boon. Recent werd de wereldberoemde quote ‘Don’t mention the war‘ uit de serie Fawlty Towers van John Cleese al in de Van Dale opgenomen.

Het Britse programma, dat officieel Monty Python’s Flying Circus heette, was vanaf 1969 vier seizoenen op de BBC te zien. De show werd gemaakt door zes komieken, waaronder John Cleese. Na de tv-series volgden films, diverse live-shows en meerdere albums.

Hij bestaat: een pen die jouw handschrift om kan zetten naar een digitaal document

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.